Al 150 banenmatches vanuit Sectorplan

Burgemeester Steven Adriaansen, voorzitter van Sectorplan West-Brabant. (Foto: KijkopWoensdrecht.nl)

HOOGERHEIDE / BOSSCHENHOOFD – Het zogeheten Sectorplan West-Brabant, een samenwerkingsverband ter versterking van de regionale economie, werpt vruchten af. Inmiddels zijn al 150 werkzoekenden aan een baan geholpen binnen de regio, grotendeels in de logistiek en techniek. Het is volgens burgemeester Steven Adriaansen de bedoeling dat nog dit kalenderjaar ruim 300 kandidaten binnen de regio "een mooie, nieuwe functie hebben en daarmee invulling geven aan de moeilijk vervulbare vacatures in de regio." Afgelopen donderdag kwamen de betrokken bedrijven, opleiders, partners en werknemers bij elkaar op Breda International Airport in Bosschenhoofd om de 150-mijlpaal te vieren.

Sectorplan West-Brabant is een samenwerkingsverband van REWIN, FNV, Regio West-Brabant (RWB), Brabants Zeeuwse Werkgevers (BZW) en Werk en Vakmanschap (W&V). Het initiatief wordt breed gedragen door overheden, bedrijven en (sociale) partners, zoals het WerkgeversServicepunt West-Brabant. ROC West-Brabant en QIS. En het is beangrijk om juist nú vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Er is behoefte aan meer transport, waardoor de vraag naar vrachtwagenchauffeurs –in de logistieke sector – snel groeit. Maar ook voor een beroep als plaatwerker zijn hard mensen nodig. Zij verrichten bijvoorbeeld in Woensdrecht onderhoud aan de vliegtuigen.

Matches

Het Sectorplan brengt werkzoekenden en werkgevers bij elkaar. Als er een 'match' ontstaat, krijgt de werknemer vanuit het Sectorp;an de benodigde bij- of omscholing. Bedrijven betalen slechts de helft van de noodzakelijke opleidingskosten zelf: het Sectorplan betaalt de andere helft. Voor de werknemer is het gratis.

Win-win situatie

"Deze aanpak levert een win-win-win-situatie op", zo laat de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen weten. Hij is voorzitter van het reionale Sectorplan. "Een werkzoekende wordt opgeleid en kan aan de slag, moeilijk opvulbare vacatures krijgen eindelijk invulling en West-Brabant wordt als regio sterker." West-Brabant is een innovatieve en sterke economische regio. "Om dat zo te houden is de balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van het grootste belang. In de praktijk bestaat er echter een tekort aan personeel voor techniek en logistiek, terwijl een grote groep mensen graag in deze vakgebieden aan de slag wil."