24 uur spinnen voor kankerbestrijding

HOOGERHEIDE – 24 uur afzien om aandacht te vragen voor die vreselijke ziekte kanker. Dat is het doel van Johan de Baat. Terwijl iedereen in Hoogerheide feest viert tijdens de Lentefeesten, stapt hij 24 uur lang op de spinfiets. “Je kunt je niet voorstellen wat iemand mee maakt die getroffen wordt door kanker. Hoe het moet zijn om soms jarenlang zware behandelingen te ondergaan. Wat is dan één dag afzien?”

Johan zet zich al jaren in voor KWF Kankerbestrijding. “Het is voor mij persoonlijk begonnen met de Boezemvrienden. Samen met mijn vrienden stapten we op de fiets om Nederland te doorkruisen om op die manier geld in te zamelen voor KWF. Na drie keer die tocht te hebben gedaan, wilden we iets anders gaan doen. Toen kwam ik in gesprek met Corné Koolen die het idee had opgevat voor de Rijzendeweg Challenge en zijn wij daar als de Boezemvrienden bij aangesloten.”

5 jaar Rijzendeweg Challenge
Dit jaar wordt de Rijzendeweg Challenge alweer voor het vijfde jaar georganiseerd. Voor Johan een goede reden om zijn eigen sportieve challenge aan te gaan. “De afgelopen vijf jaar is de sportieve uitdaging die ik had met de Boezemvrienden, verandert in een organisatorische uitdaging. En dat sportieve deel mis ik wel. Ik ben graag sportief bezig, let goed op mijn gezondheid, maar ik fiets het liefste met een doel. Bovendien is het na vijf jaar tijd om eens wat terug te doen voor de trouwe deelnemers die altijd helemaal stuk gaan op de Rijzendeweg. Het is makkelijk praten als je zelf langs de kant staat met een microfoon in je handen. Nu is het mijn beurt om af te zien.”

Opbrengst voor KWF
Inmiddels heeft hij alleen en samen met zijn vrienden al duizenden euro’s opgehaald voor het goede doel. Maar dat is nog niet genoeg. “Natuurlijk gaat het om het geld voor onderzoek, maar nog belangrijker is het om bewustwording te creëren. Om aandacht te vragen voor die vreselijke ziekte. Ik heb liever weinig van velen, omdat je op die manier een breed draagvlak krijgt en KWF dus bij meer mensen op het netvlies komt.”

24-uurs spinningmarathon
Spinnen is een belangrijke uitlaatklep voor Johan. Een sportieve manier om het hoofd leeg te maken en het lijf weer vol zuurstof en energie. Maar waarom dan 24 uur lang? “Ik loop al langer rond met het idee om dit te doen. Nu met het 5-jarig bestaan van de Rijzendeweg Challenge, is dit een mooie gelegenheid om ook aandacht te vragen voor ons evenement op zondag 18 september. De uitdaging zit natuurlijk in het 24 uur fietsen.” Onder begeleiding van Nardi van Ginneken van CentrumFit is de voorbereiding van Johan al in volle gang. “En ook op de dag zelf zal Nardi een oogje in het zeil houden.”

Op woensdag 4 mei om 21:00 uur stapt Johan op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide op de spinningfiets om er op donderdag 5 mei om 21:00 uur weer af te stappen. Alleen is maar alleen, daarom kunnen mensen Johan een hart onder de riem steken, door ook zelf op de fiets te stappen. “Anytime Fitness zorgt ervoor dat er in totaal tien fietsen op het plein komen te staan. Voor minimaal € 10,- per uur kun je een fiets huren. Uiteraard mag je altijd meer geven voor een uur fietsen! Des te groter is de cheque die we aan het einde van de dag gaan overhandigen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als alle fietsen 24 uur lang bezet zijn. Die net als mij even afzien voor hen die strijden voor leven.”

Inschrijven voor de spinningmarathon op 4 en 5 mei kan via www.rijzendewegchallenge.nl.