Woensdrecht krijgt Europees opslagcentrum JSF-onderdelen

De F35, oftewel de JSF (Joint Strike Fighter), tijdens een proefvlucht boven Nederland in juni vorig jaar. (Persfoto: defensie.nl / Ministerie van Defensie)

WOENSDRECHT – Het logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht wordt de centrale opslag van alle reserveonderdelen van de JSF's in Europa. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie besloten. De Nederlandse defensieminister Jeanine Hennis is woensdag op de hoogte gesteld van het besluit, tijdens haar bezoek aan het Pentagon. De reserveonderdelen van de JSF, oftewel het gevechtsvliegtuig F35, worden vanaf 2020 in Woensdrecht opgeslagen en gedistribueerd.

Het zou gaan om de onderdelen voor de 400 vliegtuigen die verspreid over Europa worden opgesteld. Het is nog niet bekend hoeveel banen er met de komst van het centrum gemoeid zijn, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie. Ook in Schiphol zal een distributieafdeling komen, als 'vooruitgeschoven post' van het centrum op de Woensdrechtse basis.

Onderhoud

Eerder werd al besloten dat de basis in beeld komt voor maintenance en onderhoud aan de nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen. In Woensdrecht zal vanaf 2019 ook motoronderhoud plaatsvinden aan zowel de Nederlandse als de Italiaanse JSF-vliegtuigen. Nederland heeft 39 toestellen gekocht voor een bedrag van 4,5 miljard euro. De JSF is na jarenlange politieke discussies gekozen als opvolger van de F16, dat sinds de jaren '70 het reguliere gevechtsvliegtuig is van de NAVO-lidstaten.

Economische boost

Ook het Woensdrechtse gemeentebestuur is verheugd met de komst van het distrubutiecentrum. Burgemeester Steven Adriaansen spreekt van een 'boost' voor de lokale en regionale economie. Door de uitbreiding van de JSF-activiteiten op Europees niveau kan Woensdrecht zich meer en beter profileren als logistieke regio van internationale betekenis.