Volle bak maar geen dokter in de zaal bij SP-debatavond ziekenhuiszorg

Foto, achter de debattafel (vlnr): Niels Minnaard (Red Bravis Bergen), Henk van Gerven (Tweede Kamer SP), Chris Koopman (Partij voor Zeeland, Tholen) en gespreksleider Ad van de Vrede. De overige foto's tonen een sfeerimpressie van de avond. (Tekst en beeldmateriaal: Han Verbeem)

Video: Tweede Kamerlid Henk van Gerven, raadslid Theo de Jong en Marieke Alleman (Rood jongeren) blikken na afloop met tevredenheid terug op de debatavond. En… ze blijven strijdlustig! 

BRABANTSE WAL / THOLEN – Het is volle bak bij Den Enghel in Bergen op Zoom maandagavond, tijdens de door de SP georganiseerde regionale debatavond over de ziekenhuiszorg voor de Brabantse Wal en Tholen. Alle regionale (huis)artsen zijn genodigd als toehoorder. Toch is er geen enkele dokter in de zaal; evenmin een vertegenwoordiger van het ziekenhuisbestuur. "We hebben directeur Hans Ensing uitgenodigd om aan de debattafel plaats te nemen en hem de gelegenheid te geven het standpunt van Bravis te verdedigen", zegt organisator Niels Minnaard. "Maar daar heeft hij vanaf gezien. Dat vinden we nogal teleurstellend en daarom ligt voor hem de Gouden Baksteen klaar." De trofee zal op 'een gepast moment' nog aan Ensing worden overhandigd.

De Gouden Baksteen is een ludieke verwijzing naar een eerdere opmerking van Ensing "dat hij nog liever eigenhandig het Bergse ziekenhuis tot de laatste steen zal afbreken dan dat hij er andere zorgverleners in zal toelaten." Uiterlijk 2025 wil Bravis verhuizen naar de nieuwe locatie in Roosendaal-Bultenaar en daarmee dreigt Bergen op Zoom zijn ziekenhuis te verliezen. Onaanvaardbaar, zo vindt het SP-burgercomité 'Red Bravis Bergen'.

SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven

Speciale gast van de protestavond is het SP-kamerlid Henk van Gerven uit Oss. Van Gerven heeft een achtergrond als huisarts en geldt als één van de architecten van het Nationale Zorgplan; het politieke vlaggenschip van de SP en het antwoord van deze partij op de liberalisering van de zorgsector. Het Kamerlid trekt in zijn betoog fel van leer tegen de in zijn ogen opgelegde en maatschappelijk ongewenste fusiegolf onder de Nederlandse ziekenhuizen. "Het is niet nodig. Ook kleinere ziekenhuizen kunnen levensvatbaar zijn", stelt hij. Voor Bravis is er geen bedrijfsmatige noodzaak om de twee ziekenhuizen uit Roosenaal en Bergen op Zoom samen te voegen op één nieuwe locatie. "Met een positief balansresultaat van 5 miljoen op een omzet van 300 miljoen euro is er een winstmarge van ruim anderhalf procent. En dat is heel netjes." Ziekenhuizen moeten niet teveel winst maken en zeker niet te groot worden, vindt Van Gerven. "De praktijk toont aan, dat de efficiency afneemt als het aantal bedden boven de 300 komt."

Deprivatisering

Het Kamerlid heeft een alternatief uitgedacht om de ziekenhuiszorg weer op de rails te krijgen. Daarbij somt Van Gerven een negenpuntenplan op met een aantal maatregelen die de rijksoverheid moet nemen; zoals het invoeren van een 'leefbaarheidsnorm' van 20 minuten en de 'deprivatisering' oftewel onteigening van vastgoed, waardoor de gebouwen en gronden terugkeren in overheidsbezit. Ook zouden gemeentebesturen weer ieen stem dienen te krijgen in het uitvoeringsbeleid, "net zoals vroeger." Het besluit van Bravis om het Bergse ziekenhuis op te heffen is genomen zonder de samenleving en de lokale en regionale politiek vóóraf erbij te betrekken. En het is zeker geen gelopen race, benadrukt de SP'er. "Dit moeten wij niet toestaan. Het ziekenhuis is van óns!"

Aanrijtijden

Van Gerven krijgt met zijn betoog de zaal op zijn hand, voor een groot deel gevuld met senioren. Mensen die direct danwel indirect aangewezen zijn op ziekenhuiszorg in de directe omgeving. Met name de zogeheten 45-minutennorm baart de toehoorders grote zorg. Inwoners uit afgelegen gebieden zoals westelijk Tholen en de uithoeken van Ossendrecht en Putte vragen zich af, of ze nog wel binnen de wettelijke norm van drie kwartier per ambulance in het ziekenhuis gebracht kunnen worden. In theorie zouden de aanrijtijden naar de nieuwe locatie in Roosendaal voldoen maar Bravis zou onvoldoende rekening hebben gehouden zijn met vertragende factoren, zoals hinder door langzaamrijdend landbouwverkeer op de polderwegen of door filevorming op de A4 en A58.

Video: SP-kamerlid Henk van Gerven vindt het onzinnig om een bestaand ziekenhuis in een gemeente van zo'n 70.000 inwoners te sluiten. "En geld is geen probleem."

'SP-feestje': boycot en tegengeluid

De organisatie krijgt echter ook kritische vragen te beantwoorden, onder anderen van een aantal lokale raadspolitici. Sommige gemeenteraadsleden, waardonder die van de Bergse PvdA, hebben de bijeenkomst zelfs geboycot. "Het zou naar hun idee teveel een SP-feestje zijn", zegt organisator Minnaard teleurgesteld. Maar andere politici komen juist wel naar de debatavond om zo hun eigen (tegen)geluid te laten horen. Uitgezonderd Chris Koopman van de Partij voor Zeeland uit Tholen zijn dat hoofdzakelijk Bergse raadsleden en commissieleden. Zoals Jim Bernaards van de VVD in Bergen op Zoom. "Als je ziet dat de samenleving vergrijst waarbij mensen steeds meer thuis geholpen worden, dan is een volwaardig groot ziekenhuis in Bergen op Zoom toch niet meer van deze tijd." Volgens de VVD zou er juist méér behoefte zijn aan een polikliniek. Peter van den Ouden (GroenLinks) vraagt zich af of Van Gerven zijn toehoorders wel een realistisch beeld voorschotelt. "Heel mooi hoor, ik ben het helemaal met je eens. Maar het gaat nóóit door de Kamer komen. Dit is geen politieke realiteit", reageert hij op het zorgplan van de SP. En raadslid Louis van der Kallen(Bergse Sociaal Democraten) heeft grote twijfels over de financiële haalbaarheid van de plannen van Bravis, gezien de boekwaarde van de huidige panden die als basis moeten dienen voor de financiering. "Dan is het nog maar de vraag, als de gronden niet opbrengen wat Bravis zou willen, of het nieuwe ziekenhuis gebouwd kan worden." Het kan dus nog alle kanten op, zo stelt Van der Kallen.

Video: een tegengeluid van VVD'er Jim Bernaards, die juist pleit voor een polikliniek in Bergen op Zoom. "Een volwaardig eigen ziekenhuis is niet meer van deze tijd."