Stichting Samen Werken stopt en brengt deelnemers onder bij andere organisaties

BRABANTSE WAL – Vorig jaar kwam Stichting Samen Werken (SSW) in zwaar weer terecht. Door afname van het aantal deelnemers werden activiteiten verliesgevend. Besloten is dat de stichting per 1 april ophoudt te bestaan. Het begeleiden van deelnemers gaat terug naar de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Een aantal activiteiten worden ondergebracht bij onder andere Kringloper, WVS en een private onderneming.

SSW verzorgt activiteiten op het gebied van sociale activering. Hierdoor worden deelnemers via re-integratietrajecten en maatschappelijke werkplekken begeleid om weer mee te doen in de maatschappij en waar mogelijk te leiden naar werk. Werkzaamheden die de stichting uitvoert zijn bijvoorbeeld het verwijderen van graffiti, demontage en toezicht. SSW werkt samen met onder meer Sociale Dienst (ISD), GGZ en SDW.

Geen eenvoudig besluit

Directeur Leon Langenberg van SSW licht het besluit tot opheffing toe: “Het is niet langer verantwoord om de stichting voort te laten bestaan. De financiële situatie laat geen rooskleurig beeld zien en we zouden op zoek moeten naar nieuwe huisvesting omdat we ons pand in Bergen op Zoom halverwege volgend jaar moeten verlaten. Dit drijft de kosten verder op. Maar belangrijker is misschien nog wel dat we binnen deze situatie geen recht doen aan wat onze deelnemers nodig hebben. Zij krijgen nu meer mogelijkheden bij partners die re-integratie en arbeidsmatige dagbesteding voor de doelgroep kunnen garanderen.”

Onderdelen naar elders

De gesprekken over het onderbrengen van activiteiten bij andere organisaties zijn ver gevorderd. Betrokken cliënten en het personeel gaan, waar mogelijk, mee over.

De afdeling demontage en de fietsenmakerij worden overgedragen aan stichting ‘Kringloper’ (onderdeel van SAVER). Maatschappelijke klussen (waaronder de prikroutes) krijgen een plek bij WVS-groep. De tak ‘toezicht en beveiliging’ wordt overgedragen aan een private onderneming. De taallessen worden ondergebracht bij bestaande organisaties in de drie gemeenten.

Begeleiding

De plaatsing en begeleiding van cliënten gaan naar alle waarschijnlijkheid over naar de betrokken gemeenten (Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht). “Zeker voor de deelnemers heeft dit besluit een behoorlijke impact. Wennen aan een nieuwe situatie is niet gemakkelijk voor deze doelgroep. Helaas is dit voor de toekomst wel de beste optie“, aldus Langenberg.