Samen kansen creëren tijdens Kijk Binnen Bij Bedrijven

Woensdagmorgen is een samenwerkingsovereenkomst getekend die er voor gaat zorgen dat Kijk Binnen Bij Bedrijven nog groter en diverser wordt. V.l.n.r: Koos Krook (wethouder Steenbergen), Liesbeth van Kerkhof (voorzitter VNO-NCW), Marleen Michielsen (ROC West-Brabant), Barry Jacobs (wethouder Bergen op Zoom), Anita Karremans (Samen in de Regio), Connie Zagers (tanteLouise) en Tijl Valk (Werkcentrum Brabantse Wal) – Foto/tekst: Hans-Jorg van Broekhoven

BRABANTSE WAL – Bedrijven die naar goed personeel op zoek zijn moeten zeker aanhaken bij Kijk Binnen Bij Bedrijven. Hier kunnen werkzoekenden kennis maken met organisaties die best vaak interessanter blijken dan in eerste instantie soms wordt gedacht. Maar het event is om veel meer redenen interessant. Wie zich eens wil verdiepen in vrijwilligerswerk, stagemogelijkheden of leerwerkplekken, mag deze week ook niet overslaan.

Samen in de Regio directeur Anita Karremans is blij met de ontwikkeling die Kijk Binnen Bij Bedrijven doormaakt. In eerste instantie is het opgezet met het Werkcentrum maar er haken steeds meer partijen aan. Vooral omdat deelnemen werkt, blijkt uit het verhaal van Connie Zagers, Coördinator Vrijwilligerswerk bij tanteLouise. De zorginstelling deed vorige keer voor het eerst mee en het leverde zowel nieuwe collega’s als de nodige vrijwilligers op. “Wij zijn zéér enthousiast”, vertelt ze.

Duurzame matches

De Steenbergse wethouder Koos Krook is al net zo geestdriftig. Het is onder meer een prima manier om de ‘kaartenbakken’ van de ISD Brabantse Wal eens door te nemen. Waarbij overigens wél serieus gekeken dient te worden naar wat iemand leuk vindt, waar kansen en talenten liggen. Zijn Bergse collega Jacobs is zeer blij met de laagdrempeligheid van Kijk Binnen Bij Bedrijven en onderschrijft de woorden van Krook. “Iemand bij z’n nekvel pakken is niet de manier. Met deze insteek ontstaan duurzame matches die ook op termijn waardevol blijven.”

Meer aangesloten werkgevers

Van 14 tot en met 21 september is het weer zo ver. Dan openen bedrijven en andere organisaties hun deuren voor geïnteresseerden. Soms met een open dag die voor iedereen bestemd is, vaak ook voor mensen die vooraf hebben aangegeven graag eens nader kennis te komen maken. Die afspraken ontstaan via de website www.kijkbinnenbijbedrijven.nl,  waar werkgevers en partijen die vrijwilligers zoeken zich nu al kunnen aanmelden. De organisatoren zijn erg verheugd met het feit dat  ondernemingsnetwerk VNO-NCW Brabant Zeeland is aangesloten. Hier zijn zo’n vijfhonderd bedrijven lid van en velen daarvan kampen ook geregeld met het vinden van de juiste mensen. Voorzitter Liesbeth van Kerkhof was zelf al wat langer enthousiast en heeft met haar eigen bedrijf al een eerdere editie meegemaakt.

Van Kerkhof vertelt dat deelnemen voor bedrijven om meerdere redenen interessant kan zijn. Naast het in contact komen met potentiële medewerkers ontstaan er tevens wel eens ontmoetingen die interessante input en verfrissende ideeën opleveren. Het is ook dé kans, vindt ze, om eens te laten zien waarom je wellicht een goede werkgever bent voor bepaalde mensen. Men heeft nogal eens een verkeerd beeld van een bedrijf en het werk daar. Dat is hierdoor bij te stellen.

Onderwijs

Voor het onderwijs is Kijk Binnen Bij Bedrijven eveneens een belangrijk initiatief, meldt Marleen Michielsen. Ze is collegemanager bij het Markiezaat College, ROC West-Brabant, en ziet dat met name op MBO niveau deze regio veel uitdagingen heeft. Er is veel vraag naar praktijkgericht werk en dagen als dit kunnen helpen bij de beeldvorming. Ook RSG ’t Rijks heeft aangegeven aan te willen haken.

Kansen

Tijl Valk, van medeorganisator het Werkcentrum, denkt dat de lage drempel er zeker voor zorgt dat mensen zich makkelijker durven te oriënteren op nieuwe kansen. Toch blijkt het voor een deel van de doelgroep nog lastig, daarom gaan er deze keer mensen als een soort buddy mee met juist die personen. Dat zijn deels medewerkers van het Werkcentrum en ISD Brabantse Wal maar er zijn ook andere organisaties aangesloten bij Samen in de Regio die hierin willen meewerken. Wethouder Jacobs wijst erop dat het niet altijd direct hoeft te gaan om het vinden van een baan. Ook vrijwilligerswerk wordt gezien als een belangrijke stap, tot activatie maar tevens omdat dit het goed doet op een CV en nieuwe kansen op kan leveren. Hij ziet voor alle zijden van de arbeidsmarkt kansen en is ervan overtuigd dat bedrijven die mensen zoeken aan zouden moeten haken.

  • Geïnteresseerde bedrijven en organisaties die medewerkers zoeken, stageplaatsen of leerwerkplekken hebben of vrijwilligers kunnen gebruiken, kunnen zich vanaf nu aanmelden via deze website: www.kijkbinnenbijbedrijven.nl