Rechtbank beslist: Julien C te gevaarlijk om vrij rond te lopen

BREDA/ HOOGERHEIDE – Julien C, de moordenaar die in december 2006 de toen 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide om het leven bracht, komt voorlopig niet uit de gesloten Van Mesdagkliniek. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft besloten om de tbs-maatregel met twee jaar te verlengen. Daarbij voert de rechtbank het argument aan, dat het risico op herhaling van een misdrijf "matig tot hoog" is. Daarom heeft het rechtscollege de tbs met de maximale duur van twee jaar verlengd.

Twee weken geleden werd bij een evaluatie van de tbs-maatregel de mogelijkheid geopperd, om Julien C mogelijk over te brengen naar een minder zwaarbewaakte wooninstelling met meer vrijheden voor de gedetineerde. Dit zou het voorstadium zijn van een mogelijke terugkeer naar de samenleving. De behandelend artsen constateerden toen echter, dat de moordenaar van Jesse nog steeds agressieaanvallen heeft en lijdt aan psychosociale stoornissen.

Maatschappelijke weerstand

De mogelijkheid dat Julien C nog deze zomer zonder begeleiding vrij rond zou kunnen lopen, leidde tot grote maatschappelijke weerstand. Uiteindelijk is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat een versoepeling van het tbs-regime niet aan de orde kan zijn vanwege de risico's.