Prinses Paulina heeft nu een eigen standbeeld

Op de foto (v.l.n.r.): striptekenaar Bert Janssens, kunstenaar Hans Hermes, oud-wethouder Martin Groffen en wethouder Jeffrey van Agtmaal. (Foto: gemeente Woensdrecht)

OSSENDRECHT – Ruim een eeuw geleden was ze een wereldsensatie: Johanna Paulina Musters, beter bekend onder haar kermisnaam Prinses Paulina. De Ossendrechtse werd 26 februari 1878 geboren en werd in haar korte leven niet groter dan 61 centimeter. Volgens het Guiness Book of Records was ze de kleinste vrouw die ooit heeft geleefd. Ze werd slechts zeventien jaar oud en stierf in 1895. Nu, 123 jaar na haar dood, heeft ze een eigen standbeeld op het grasveld naast woonzorgcentrum Mariahove.

Prinses Paulina werd in een arme familie geboren maar dankzij haar zwager en impressario, Sjef Verschuren, werd ze wereldberoemd. Als attractie reisde ze rond door heel Eurpa en ging zelfs naar Amerika, waar ze uiteindelijk ook overleed. Ter herinnering aan deze bijzondere Ossendrechtse persoonlijkheid heeft kunstenaar Hans Hermes een kunstwerkvervaardigd. Het in roestvrijstaal uitgevoerde monument stelt het silhouet voor van Paulina, staand op de hand van Sjef Verschuren. Bij de onthulling waren vanmiddag diverse prominenten uit de gemeente aanwezig, waaronder wethouder Jeffrey van Agtmaal en voormalig collegelid Martin Groffen. Ook leden van het dorpsplatform Ossendrecht woonden de plechtigheid bij.

Stripboek

Aan Prinses Paulina is ook een stripboek gewijd, getekend door de Ossendrechtse illustrator Bert Janssens. De uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer Heemkundekring Het Zuiderkwartier. Alle leerlingen van de Ossendrechtse basisscholen zullen een exemplaar ontvangen, zo heeft de Heemkundekring laten weten. Het boek is verkrijgbaar bij Het Zoete Rijk, bij woonzorgzentrum Mariahove en bij de Primera-winkels in Ossendrecht en Hoogerheide.