Pop-up store Ossendrecht maakt mensen bewust van (brand)veiligheid

Burgemeester Steven Adriaansen verrichte donderdag de officiële opening van de pop-up store. (Foto's: Wendy de Koning-Bogers)

OSSENDRECHT – Wie méér wil weten over veiligheid in en om het huis, kan vanaf vandaag terrecht in de tijdelijke 'winkel' aan de Molenstraat 20a-c. Het is een initiatief van de gemeente Woensdrecht, in samenwerking met de brandweer, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de politie, het GHOR, het Rode Kruis, het buurtpreventieteam Ossendrecht en de Whatsapp-alertgroep. De pop-up store deze én volgende week geopend: van 4 t/m 6 oktober en van 11 t/m 13 oktober.

Donderdag verrichtte burgemeester Steven Adriaansen de offiële opening, samen met vertegenwoordigers van de regionale veigheidsinstanties. “In de pop-up store beleven bezoekers met behulp van decorstukken, foto’s en virtual reality-brillen de impact die bijvoorbeeld een brand heeft op een gezinsleven", zo sprak de burgervader. "Maar u ziet meer. Ook andere partijen die zich bezig houden met een veilige situatie in en om huis zijn hier aanwezig. En hoewel het vaak makkelijk lijkt, blijkt in de praktijk dat we onze eigen veiligheid niet altijd goed voor ogen hebben. En daar kunt ook ú iets aan doen.”

Veiligheid in en om het huis

Voor veel mensen is bewustwording de eerste stap in het proces om de brandveiligheid in en rondom de woning te verbeteren. "Daarom is voorlichting over onder andere de oorzaken van brand een belangrijk onderdeel van deze popup-store", zo laat de gemeente weten. Deze wil inwoners bewust maken van de gevaren, gevolgen en mogelijke kosten van brand. "Daarnaast is het zaak om mensen de kennis bij te brengen die nodig is om in te grijpen bij brandonveilige situaties en bij een daadwerkelijke brand."

Gratis rookmelder bij Home Safety Check

De popup-store is laagdrempelig en belangstellenden kunnen vrij binnenlopen. Zo kunnen de bezoekers onder het genot van een kopje koffie in gesprek gaan met de diverse deskundige medewerkers over (brand)veiligheid in en rond het huis. Daarbij kan men zich tevens kunt aanmelden voor de  Home Safety Check, waarbij na afronding van de check een gratis rookmelder wordt verstrekt. "Dit alles met als doel om het veiligheidsbewustzijn bij mensen te vergroten”, besluit burgemeester Adriaansen.

  • De pop-up store aan de Molenstraat 20a-c is van donderdag 4 t/m zaterdag 6 oktober en van donderdag 11 t/m zaterdag 13 oktober geopend tussen 11.00 en 16.00 uur.