Opnieuw nationaal goud voor Ellen van Dijk

De Bergse Wethouder Arjan van der Weegen overhandigt tijdritwinnaar Ellen van Dijk. Op het erepodium: Ellen van Dijk (1), Anna van der Breggen (2) en Lucinda Brand (3). (Bron: NK2018. Foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Ellen van Dijk is woensdag voor de vierde keer in haar loopbaan Nederlands kampioene tijdrijden geworden. De Europees kampioene tijdrijden won in Bergen op Zoom met zes tellen verschil op Anna van der Breggen. Lucinda Brand ging als derde mee op het podium. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten greep net naast een medaille met een vierde plaats.

Van Dijk toonde zich content met de zege. "Ik ben heel blij met deze titel. Het was alweer vijf jaar geleden voor mij dat ik won. Het valt in Nederland niet mee om te winnen met meerdere wereldtoppers op dit onderdeel, de verschillen waren niet voor niets telkens heel klein de afgelopen jaren. Dit had ook het podium van een WK kunnen zijn.  Ik won natuurlijk eerder al wel de Europese titel, maar ben heel blij dat ik nu het rood-wit-blauw weer om de schouders heb." 

Parcours

De Woerdense van Team Sunweb ziet het als een momentopname dat ze er nu boven uit stak. "Het verschil tussen winnen en verliezen is vaak het verschil tussen een goede en een slechte dag op een NK tijdrijden. Dit parcours lag me zeker, het was een parcours om lekker op te rammen en dat ligt me. Hopelijk kan ik begin augustus ook mijn Europese titel verdedigen in Glasgow."

Tijdrijden mannen

BIj de mannen is Dylan van Baarle is Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Daarmee behaalde hij voor de eerste maal als prof goud op dit onderdeel.  Niki Terpstra eindigde als tweede, Wilco Kelderman legde beslag op een derde plaats.  Onderweg was aanvankelijk Jos van Emden even de snelste, maar vanaf het tweede tussenpunt greep Van Baarle de leiding en bouwde hij zijn voorsprong gestaag verder uit. De door velen faforiet geachte Van Emden finishte uiteindelijk als vijfde. Bij de elite-zonder-contract ging de nationale titel naar Ronan van Zandbeek die Wieger van der Wier (tweede) en Remco Grasman (derde) mee op het podium kreeg.