Ontdek met IVN en Nareka Kortenhoeff

HOOGERHEIDE – De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. Op zondag 21 februari wordt de Kortenhoeff bezocht. Heide, stuifzand, vennen, bos, ongeveer alle biotopen die in het Grenspark te vinden zijn, zijn ook in de Kortenhoeff aanwezig.

Het gebied tussen de Abdijlaan en de Huijbergsebaan was ooit woeste grond. In de 20e eeuw werd het gebied ontgonnen, deels voor bebossing en deels voor landbouw. Daarna zijn er allerlei vormen van gebruik geweest door verschillende eigenaren.Camping Familyland en Staatsbosbeheer zijn nu eigenaar van dit bijzondere gebied. Staatsbosbeheer houdt het terrein open en herstelde de vennen. Er zijn veel verschillende biotopen, waardoor de biodiversiteit wordt versterkt.

De gids die deze keer de excursie verzorgt zal u door het gebied leiden en vertellen over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. Ook de aanwezigheid van exoten en de bestrijding daarvan is onderwerp van gesprek.

Hier en daar zijn de eerste tekenen van het voorjaar te zien. Dit komt ook door de buitengewoon zachte winter. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur; deelname is gratis. De excursie start op 21 februari om 14.00 uur op de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te Hoogerheide. Carpoolers vertrekken om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van sporthal Gageldonk in Bergen op Zoom.