Ongeval personenbus 30 juni te wijten aan ernstige oververmoeidheid

Ernstige vermoeidheid en slaapgebrek zouden de reden zijn van het ongeval, waarbij negen inzittenden gewond raakten waarvan een aantal ernstig. (Archieffoto: Pixabay)

WOENSDRECHT – De chauffeur van het Poolse personenbusje, dat zateterdagmorgen 30 juni betrokken raakte bij een ernstig ongeval op de A4, was oververmoeid. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het nog lopende onderzoek van politie en justitie. De bestuurder was bijna 24 uur onderweg, zo heeft de politie laten weten. Bij het verkeersongeval voor het knooppunt Markiezaat raakten alle negen inzittenden gewond, waarvan een aantal ernstig. Het busje knalde achterop een stilstaande vrachtwagen op de vluchtstrook. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. De bestuurder van de vrachtauto raakte niet gewond.

De politie is na het ongeluk een uitvoerig onderzoek gestart. "Zo is een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld en zijn de voertuigen technisch onderzocht. De vrachtautochauffeur en alle inzittenden van het busje, met uitzondering van twee ernstig gewonden, zijn uitgebreid gehoord." Uit dit onderzoek is gebleken dat de bestuurder (40), vanuit zijn Poolse woonplaats bij de Oekraïense grens, de dag ervoor met het busje, rond 6.00 uur is vertrokken. "De afstand naar Woensdrecht is bijna 1.600 kilometer en de reistijd is zonder pauzes minimaal zestien uur. Omdat de chauffeur in Polen meerdere mensen op verschillende plaatsen heeft opgehaald, is het aannemelijk dat de afstand en de reistijd nog langer is. Hij reed vervolgens naar de omgeving van Berlijn waar de passagiers uitstapten." De chauffeur reed volgens de politie hierna met acht andere Poolse mensen, die door een uitzendbureau waren gerekruteerd, naar Nederland met eindbestemming Den Haag.

Vluchtstrook

Er werden enkele korte pauzes gehouden, de laatste stop was iets voor Antwerpen. "Gebleken is, dat de bestuurder vermoeid was. Alle passagiers sliepen. Een inzittende werd wakker en zag het busje op de stilstaande vrachtauto af rijden. Hij schreeuwde nog hard. Rond 5.40 uur –ongeveer 23,5 uur na vertrek uit zijn woonplaats – knalde het personenbusje met onverminderde snelheid op de linker achterzijde van de vrachtauto-aanhangwagen-combinatie." De chauffeur had zijn combinatie bij Woensdrecht op de vluchtstrook tot stilstand gebracht, omdat hij vermoedde dat er iets met zijn voertuig aan de hand was. "Deze chauffeur belde juist om hulp, toen de aanrijding ontstond. De negen inzittenden raakten gewond en werden naar diverse ziekenhuizen gebracht. Vijf van hen werden opgenomen, de vier anderen werden in een ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld." Het personenbusje raakte zeer zwaar beschadigd, de vrachtautocombinatie liep aanzienlijke schade op.

Oorzaak

Het onderzoek wijst momenteel in de richting van oververmoeidheid van de bestuurder, aldus de politie. "Van technische mankementen of andere oorzaken is tot op heden niets gebleken. De Poolse autoriteiten zijn een onderzoek opgestart naar het reilen en zeilen bij het Poolse vervoersbedrijf en het uitzendbureau."

Veiligheid

De chauffeur claimt echter, dat hij niet in dienst zou zijn van het uitzendbureau waarvoor hij rondreed. De man is naar eigen zeggen werkloos. Voor het vervoer zouden géén veiligheidsvoorwaarden gelden. "De politie is verbaasd dat voor een Poolse onderneming, ook al rijdt deze in het buitenland, er geen bijzondere regels –zoals medische keuring, certificering, verplichte rusttijden en registratie daarvan– gelden, zolang er niet meer dan negen mensen in de auto zitten", zo wordt opgemerkt naar aanleiding van het onderzoek. "Vanuit veiligheidsoverwegingen is het wenselijk dat er op dat punt voor deze categorie (personenvervoer van maximaal acht personen tegen betaling) Europese regelgeving voor alle lidstaten komt. Dit vervoer zou geregistreerd moeten worden, waarbij ook rij- en rusttijden verplicht gesteld zouden moeten worden. Deze wens geldt ook voor goederenvervoer, beneden 3.500 kilogram, tegen betaling."