Onderzoek brengt patientenervaringen in beeld voor verbetering zorg

WOENSDRECHT – Zorgbehoevenden en mantelzorgers hun ervaringen melden bij patientenorganisaties, om zodoende de zorg te helpen verbeteren. Dat kan via het online onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl. De vragen gaan over de persoonlijke situatie, mogelijkheden en beperkingen van cliënten: hoe zij hun gezondheid ervaren en de waardering van de zorg en leefomgeving. Met persoonlijke gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan, zo benadrukken de initiatiefnemers: "De anonieme resultaten brengen wij onder de aandacht bij beleidsmakers, gemeenten en zorgorganisaties." Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Woensdrecht.

Het is een landelijk initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, PCOB en NOOM. "Door mee te doen draagt u bij aan het verbeteren van de zorg. Uw verhaal telt", aldus de organisatie. Door de vragenlijst in te vullen, brengt u uw situatie helder in beeld. Mensen kunnen meedoen aan het onderzoek als ze:

  • een chronische ziekte of beperking hebben,
  • merken dat het leven verandert bij het ouder worden,
  • mantelzorger zijn voor kind, partner, een ander familielid of voor een bekende. 

Persoonlijke overzicht

Na het invullen van de online vragenlijst ontvangt u binnen 48 uur een persoonlijke overzicht (Kwaliteitsmeter). "Hiermee heeft u helder in beeld wat goed gaat en wat beter kan. Bijvoorbeeld of u verwacht dat uw gezondheid zal veranderen de komende periode. Ook maakt het duidelijk over welke hulp en ondersteuning u tevreden bent en wat u juist nodig heeft. Zo bent u goed voorbereid om in gesprek te gaan met uw familie, zorgverlener of de gemeente."

Privacy: gegevens anoniem

"Door de vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl in te vullen, draagt u bij aan een landelijk onderzoek om de zorg te verbeteren", aldus de initiatiefnemers. Zij benadrukken dat de privacy gegarandeerd is. "Uw naam en e-mailadres worden losgekoppeld van uw antwoorden voordat deze voor onderzoek gebruikt worden. We analyseren situaties en ervaringen per gemeente, per regio en landelijk. De anonieme resultaten brengen wij onder de aandacht bij beleidsmakers, gemeenten en zorgorganisaties."

• Wilt u ook meedoen met Mijnkwaliteitvanleven.nl? Meld u dan aan en vul de vragenlijst in. Vindt u het lastig om de vragenlijst zelf online in te vullen? Vraag dan iemand in uw omgeving om u te helpen.

Klik hier om naar het online aanmeldformulier en de vragenlijst te gaan (link opent in nieuw venster)