Natuurwandeling door Broedersbos en Staartse Duinen op 20 januari

Het natuurgebied langs de grens bij Huijbergen is zeker een bezoek waard! (Persfoto: Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide)

HUIJBERGEN – Op zondag 20 januari gaat organiseren natuurorganisaties IVN Groene Zoom en Nakera (B) een wandeling door Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. De excursie start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en de tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen, aldus de organiserende verenigingen. Wie over een verrekijker beschikt wordt geadviseerd deze mee te nemen, voor het speuren naar vogels.

"Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd", aldus de natuurgidsen. Het gebied behoort tot de Natura 2000-beschermingszone. "Verrassend is dat in het van oudsher als productiebos ingerichte gebied, een mooi stuk heide in stand is gebleven."

Bomen gekapt

Om het bos te verjongen zijn de laatste tijd in en rondom Huijbergen veel bomen gekapt. "Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede." Af en toe doet de natuur het opruimwerk zelf: "Tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt is het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt."