Metaalwerkers Fokker leggen maandag en dinsdag werk neer voor betere CAO

Al maandenlang strijden de metaalwerkers voor een goede CAO, zoals hier bij DAF Eindhoven. Maandag 19 en dinsdag 20 november leggen arbeiders bij Fokker Woensdrecht het werk neer.  (Foto: FNV Metaal/ Twitter)

HOOGERHEIDE – Metaalmedewerkers van Fokker Woensdrecht leggen maandag en dinsdag het werk neer. "De werknemers strijden al maanden voor een goede CAO Metalektro, net als tienduizenden metaalwerkers door het hele land dit beurtelings doen", aldus vakbondsleider Jan Meeder. Ook arbeiders in andere bedrijven in de regio sluiten zich aan bij de staking. Volgens de vakorganisatie is de actiebereidheid groot: metaalstakingen breiden zich nog steeds uit. "Ook vanuit nieuwe bedrijven die zich nog niet eerder bij de stakingen hadden aangesloten."

Tussen 7.00 en 9.00 uur kunnen metaalarbeiders zich als staker registreren bij de infostand van FNV Metaal. Ook leden die werkzaam zijn bij overige metaalbedrijven in de regio zullen zich maandagmorgen bij Fokker als staker melden.

Geen afspraken te maken met werkgevers

De staking volgt nadat CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen. "Ik vind het ongehoord dat in deze tijd van economische voorspoed geen afspraken te maken zijn over de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de metalektro", zegt Meeder. "Sterker nog, géén van de eisen van de werknemers is gehonoreerd tot nu toe". Volgens de vakbondsbestuurder moeten werknemers blijkbaar al blij zijn dat de werkgevers een paar verslechteringsvoorstellen hebben ingetrokken. "Maar 3,5 procent loonsverhoging, goeie afspraken over het generatiepact, afspraken over meer invloed op werktijden: vergeet het maar!"

Loonsverhoging 3,5% en generatiepact

De stakers van FNV Metaal voeren actie voor onder andere een loonsverhoging van 3,5% per jaar met een bodem van duizend euro en een generatiepact. Ook wil FNV Metaal dat er een einde komt aan de doorgeslagen flexibilisering bij de metaalbedrijven. De CAO Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal zoals DAF, ASML, Fokker, Siemens, Scania, Thales, IHC en Damen Shipyard.

Actie-informatie

  • Wie: Stakende werknemers metalektrobedrijven Zuid-West Nederland, oa: Fokker Woensdrecht, TMS, Gamco, Tata Steel Oosterhout, Hollandia Krimpen aan den IJssel en Heijningen, scheepswerf Kooiman Hoebee uit Dordrecht. Heerema FG Vlissingen én Zwijndrecht, Damen Vlissingen, ROB Bilfinger Terneuzen, IHC en Coatinc, Thyssen Krupp Liften en Stairlifts.
  • Wat: 48-uursstaking.
  • Wanneer: Maandag 19 en dinsdag 20 november 2018. Inschrijving stakers van 7.00 tot 9.00 uur. Programma met sprekers, rond 08.00 uur.
  • Waar: Fokker, Aviolandalaan 33, Hoogerheide (inschrijving stakers uit diverse bedrijven)