Lachgas is niet lollig meer

Gebruikte capsules worden op straat achtergelaten. (Foto: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE –  Ze zijn overal te koop, zelfs bij benzinestations: de metalen capsules gevuld met lachgas, bedoeld als drijfgas voor slagroomspuiten. Onder jongeren -sommigen zelfs jonger dan 12 jaar- is het een populaire drug; ze ademen het gas in om high te worden. Het zuurstofgebrek kan echter tot ernstige gezondheidsklachten en zelfs tot blijvend letsel leiden. Daarom heeft de gemeente de afgelopen periode extra acties gehouden om de gevaren van lachgas zowel bij jongeren als hun ouders, leraren en begeleiders onder de aandacht te brengen. De gemeentraad heeft het college van B&W in een motie van 21 mei daartoe de opdracht gegeven. Het onderwerp staat op de agenda van een jeugdsymposium dat eind november georganiseerd wordt, zo laat de gemeente weten.

Lachgas wordt in toenemende mate gebruikt om in een roes te komen, aldus de gemeentelijke verklaring die vanmiddag naar buiten is gebracht. "Het wordt gezien als een relatief onschuldig middel maar het kan de gezondheid ernstig schaden. Landelijk neemt het gebruik onder jongeren toe, soms zelfs al onder 12-jarigen. Ook in Woensdrecht zijn er signalen dat er lachgas gebruikt wordt."

Gehoorschade, hersenbeschadiging en onvruchtbaarheid

Lachgas geeft een korte roes maar de effecten kunnen lang aanhouden en schadelijk zijn voor de gezondheid. "Klachten die kunnen optreden door het gebruik van lachgas ontstaan voornamelijk door zuurstoftekort. Gebruikers kunnen last krijgen van hoofdpijn, duizelig- en misselijkheid. Daarnaast kunnen ze verward zijn en flauwvallen. De effecten kunnen ernstig zijn: bij verkoudheid kan er blijvende gehoorschade optreden en bij langdurig of verkeerd gebruik wordt gewaarschuwd voor bevriezingsverschijnselen, hersenbeschadiging of onvruchtbaarheid." Verslavingshulporganisatie Novadic-Kentron waarschuwt al geruime tijd voor de effecten van lachgast. In samenwerking met de adviseurs van Novadic en Trimbos heeft de gemeente daarom een campagne opgezet die het lachgasgebruik onder jongeren moet tegengaan

Voorlichting

Het verstrekken van informatie en geven van voorlichting over lachgas aan jongeren vindt plaats in jongereninlopen en op hangplekken als het gebruik van lachgas gesignaleerd wordt. De voorlichting gebeurt door de jongerenwerker van de BWI en de veldwerker van Novadic-Kentron. Novadic-Kentron heeft bovendien scholen verzocht om informatie over lachgas te delen met docenten en ouders. Ook diverse publicaties in lokale media steken in op het vergroten kennis over lachgas en het creëren van bewustwording over de risico’s.

Scholen

Per brief en tijdens een overleg met de schooldirecteuren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn de scholen door de gemeente gevraagd om alert te zijn op het gebruik van lachgas en zijn scholen gewezen op de expertise van Novadic-Kentron in voorlichting richting ouders en bij gesprekken met leerlingen.

Verenigingen

Clubs en verenigingen zijn door de gemeente aangeschreven met de vraag alert te zijn op het gebruik van lachgas. Novadic-Kentron biedt ook hen de mogelijkheid om hun expertise in te schakelen voor voorlichting.

Huisartsen

Lachgas is onderwerp van gesprek geweest tijdens een overleg met de huisartsen in de gemeente Woensdrecht.  Via social media hebben de gemeente, de BWI en de jongerenwerker gewaarschuwd voor de effecten van het gebruik van lachgas.