Jeu de Boules: Franse allure voor het Raadhuisplein

Luc de Nijs, Do Meeus (midden op de foto) en wethouder Van Agtmaal (foto rechts) gooien de eerste bal. Ook het jeugdige zoontje van projectontwikkelaar Luc de Nijs toont interesse in het spel. (Foto's: Han Verbeem)

HOOGERHEIDE – Het was een wens van oud-ondernemer Do Meeus -oprichter van het logistieke concern Mepavex- om iets moois te realiseren op het Raadhuisplein. En dat is er ook gekomen: een Jeu de Boulebaan. En niet zomaar een veldje, nee, een échte professionele wedstrijdbaan. Aangelegd door de firma De Nijs-Soffers, die het gehele gebied rondom het vroegere raadhuis heeft ontwikkeld. Ook Meeus zelf woont sinds kort boven één van de winkels aan het plein. Terug in zijn woongemeente Woensdrecht, waar hij 82 jaar geleden is geboren. "Ik ben weer helemaal thuis", zo lacht hij. Vanmiddag mocht Do Méeus de baan officiëel in gebruik nemen, samen met wethouder Jeffrey van Agtmaal en projectontwikkelaar Luc de Nijs.

De gemeente Woensdrecht is mooi geworden, beaamt Meeus. Dat is wel eens anders geweest. In 1944, tijdens het oorogsgeweld, moest hij met zijn ouders vluchten naar Bergen op Zoom. Van het ouderlijk huis vlakbij Non plus Ultra was niets meer over. Tijdens de aanvallen zaten ze in een schuilkeler. Op een stil moment kreeg de famile Meeus van een officier te horen: "Als jullie het willen overleven, ga er dan nu vandoor want over een kwartier schieten we hier alles plat." Ze gingen naar Bergen op Zoom en zijn na de oorlog daar gebleven. 

Bewust terug naar Woensdrecht

Na de oorlog was Do Meeus een ondernemer die vanuit een bescheiden transportbedrijf een wereldonderneming wist te maken: Meeus Transport begon op de Kaai in Bergen op Zoom en verplaatste in de jaren '60 naar het nieuwe industriegebied bij de Theodorushaven. De laatste twee decennia is het gevestigd op het Noordland. Al geruime tijd is Do Meeus met pensioen en hij koos er bewust voor om terug te keren naar zijn geboorteplaats. "Van het oude Woensdrecht en Hoogerheide is niets meer over", verzucht hij. "Dat is verloren gegaan in de oorlog. Maar het is nog steeds een dorp met een eigen karakter en de laatste jaren is er veel nieuwgebouwd."

Professioneel

De Jeu de Boulesbaan is bedoeld voor senioren die er in de zomermaanden er rustig een balletje kunnen gooien. De baan is volgens de professionele wedstrijdstandaard aangelegd: "Vier lagen zand en steengruis, met een drainagesysteem om overtollig regenwater af te voeren", legt projectontwikkelaar Luc de Nijs uit. Het blijkt echter dat niet alleen senioren interesse hebben in het Jeu de Boulespel: ook Luc's zoontje Noud pakt een glimmende ronde bal en gaat ermee aan de haal. Hilariteit alom, maar het wedstrijdspel ter gelegenheid van de openingshandeling gaat gewoon door. 

't Petangeskek

De baan ligt er nu smetteloos bij en wordt netjes aangeharkt. Een Woensdrechtse Jeu de Boulevereniging, zoals in Bergen op Zoom, is er nog niet. "Dat moet allemaal nog komen", legt de initatiefnemer uit. Misschien is het een idee als de leden van buurvereniging 't Petangeske uit de Markiezenstad eens langs komen."Daar kunnen we vast veel val leren", is de overtuiging van Méeus. "Die club bestaat daar al een lange tijd. De oprichter heeft dit jaar nog een lintje gekregen." En wanneer de eerste officiëe wedstrijd gespeeld zal worden? Do Meeus moet lachen."We hebben geen haast. Dat komt vanzelf wel."