Herdenkingsdienst voor gevallen militairen van Slag om de Schelde

Tijdens de herdenkingsplechtigheid rondom zijn kransen gelegd bij de graven van de gesneuvelde Canadese militairen. Namens de gemeentebesturen van de Brabantse Wal legde burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom een krans, samen met de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels. Dat gebeurde in het bijzijn van tal van (inter)nationale legerofficials (op de foto: Col. James Phillips, British Defense Attaché). Namens de vliegbasis Woensdrecht was ook commandant Ben Kamstra aanwezig. Er waren toespraken van onder anderen de Canadese ambassadeur, Sabine Nölke. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BRABANTSE WAL – Bij de eredienst op het Canadese oorlogskerkhof bij Bergen op Zoom zijn zondagmorgen de gevallen militairen herdacht, die bij de bevrijding van de Brabantse Wal in de oktoberdagen van 1944 om het leven zijn gekomen. Er waren toespraken en kransleggingen door vertegenwoordigers van veteranenorganisaties en door ambassadeurs van Canada, Engeland, Amerika, Israel, Frankrijk en Duitsland. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door het Bergen op Zooms Blazensensemble.

Bijna 75 jaar na de bevrijding staat de vrijheid in onze samenleving opnieuw onder druk. Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom sprak namens de Brabantse Wal-gemeenten deze waarschuwende woorden bij zijn toespraak op het Canadese Oorlogskerkhof, ten overstaan van de nationale en internationale genodigden. "Recentelijk moest een collega-burgemeester elders in Nederland onderduiken omdat hij het doelwit is van de georganiseerde criminaliteit. Onderduiken… ik gebruik bewust dit woord vandaag", aldus Petter. Want de Tweede Wereldoorlog mag dan decennialang voorbij zijn, er heerst nu een nieuwe strijd: de strijd tegen de verweving van de onderwereld in de samenleving. Gelukkig zijn ook jonge generaties zich bewust van de betekenis van vrede en vrijheid, sprak Petter. "Vrijheid is een werkwoord. Vrijheid komt niet vanzelf, daar moeten we sámen aan werken."

Slag om de Schelde

Tijdens de plechtigheid zijn de duizenden Canadese militairen herdacht, die bij de Slag om de Schelde om het leven zijn gekomen. "Het waren jonge mensen, die de uiterste prijs betaalden voor onze vrijheid", aldus Petter. Met name bij Woensdrecht, Hoogerheide en Huijbergen is zwaar gevochten voor de vrije toegang naar Zuid-Beveland.

Gedicht

De dienst begon met de voordracht van een gedicht 'A Mother's Prayer', in 1944 geschreven door de moeder van een jonge militair die bij Woensdrecht vocht. Aalmoezenier majoor Emmy Rau-Janssens stond in haar toespraak onder anderen stil bij de militairen die vandaag de dag in vredesoperaties hun plicht vervullen. Terwijl ze haar woorden uitsprak, vlogen juist twee historische vliegtuigen over de ereplaats, richting vliegbasis Woensdrecht.

Gevaar van terrorisme

Ook de Canadese ambassadeur, Sabine Nölke, sprak over de gevaren van hedendaags geweld waarbij burgers getroffen worden door terroristische aanslagen. Zoals bij de bomaanslag in de synagoge van Pittsburg in Amerika, waarbij zeker elf doden vielen. De daders hadden anti-semitische motieven. Geweld en onderdrukking kunnen pas een kans krijgen, als de samenleving de andere kant uitkijkt. Nölke is van Duitse afkomst en haar moeder had als jong meisje de oorlog in Duitsland meegemaakt. "Van de gruwelen van het Nazi-bewind hoorde ze pas na de bevrijding", zo sprak Nölke over haar moeder. Toch had deze generatie wakker moeten worden toen de Joodse kinderen wegbleven van school, mensen ineens verdwenen en winkels werden vernield. Het is niet gebeurd.  "Ze hebben het ergens wel geweten, maar de angst was te groot om in opstand te komen", aldus de Canadese ambassadeur.