Gezellige strandsfeer in Ossendrecht tijdens doorkomst Roparun

Gezellige strandsfeer in de straten tijdens 'Ostrecht on the Beach'. (Foto's: Facebook / CDRO)

OSSENDRECHT – En wéér is het een geslaagde doorkomst van de Roparun in Ossendrecht! Na een week van neerslag en windwaarschuwingen is het in de vroege maandagmorgen droog gebleven en houden de weergoden zich rustig voor de doorkomers én toeschouwers. Traditiegetrouw wordt in Ossendrecht als doorkomstplaats de passanten een warm welkom geheten. Elk jaar is er een thema en ditmaal heet het 'Ostrecht on the Beach'.

Op Tweede Pinksterdag gaat Ossendrecht vroeg uit de veren, zo is de traditie. Want al in de vroege ochtend passeren de eerste lopers de gemeentegrens vanuit België. Vierhonderd kilometer hebben ze er dan al opzitten, en gaan nu aan de laatste honderd tot de eindstreep aan de Coolsingel in Rotterdam. Rond kwart vóór vijf worden de eerstelingen al verwelkomd in de feestelijk versierde straten langs de route. Vlaggen, muziek, applaus van het aanmoedigende publiek en natuurlijk de vele ludieke versiersels zorgen voor een relaxte strandsfeer. Zo is er een heuse beach bar geplaatst in één van de tuinen langs het parcours en ergens anders staat weer een zelfgebouwde zeeboei. Maar ook bootjes, strandballen en ook de surfplanken doen het goed deze dag.

Punaises bij Steenbergen

Zo passeren honderden sportievelingen ook dit jaar weer de straten van het gezelligste Roparun-dorp van Nederland. En ook als de eerste zonnestralen aan de horizon verschijnen maken er nog passanten hun doorkomst, richting Bergen op Zoom en vervolgens Steenbergen. In de laatstgenoemde gemeente vond een incident plaats dat voor een domper zorgde op de feestvreugde: onbekenden hadden over het parcours met punaises gestrooid. Dat zorgde voor lekke banden van fietsers en leverde vertragingen op, zo heeft de organisatie laten weten.