Gemeenten vragen uitleg aan Lowys Porquin over dicht blijven scholen

WOENSDRECHT – De ruim dertig basisscholen van Lowys Porquin in Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen gaan volgende week niet open. Dat liet de onderwijskoepel woensdag de ouders weten in een brief. Het besluit zorgde voor nogal wat ophef onder ouders en verraste de onderwijswethouders van de betrokken gemeenten. Zij hebben daarom direct gezamenlijk contact gezocht met het bestuur van Lowys Porquin.

Door de scholen niet te openen, gaat Lowys Porquin tegen het landelijk beleid in. Dit veroorzaakt onrust, teleurstellingen bij kinderen en doet wederom een beroep op de ouders. De betrokken gemeenten hebben hierover meerdere berichten gekregen en begrijpen de commotie goed.

Juiste verhouding

Het uiteindelijke besluit van het openhouden van de scholen ligt bij de onderwijskoepel. Of dit rechtmatig is, wordt beoordeeld door de onderwijsinspectie. De onderwijswethouders vinden het belangrijk om vanuit hun rol de scholenkoepel mee te geven dat zij zich afvragen of de beslissing in de juiste verhouding staat tot de effecten op kinderen, ouders en maatschappij.

In het gesprek dat zij donderdagochtend hadden met het bestuur van Lowys Porquin hebben zij dit gedeeld.

Maatschappelijke impact

De onderwijskoepel geeft aan dat zij haar besluit genomen heeft op basis van hun zorgen over de veiligheid en onzekerheid rondom de ontwikkelingen van het coronavirus. De wethouders hebben begrip voor de lastige situatie waarin de scholen zich bevinden, maar benadrukken ook
oog te blijven houden voor de maatschappelijke impact.

Wethouder Lars van Beek namens de gemeente Woensdrecht: “Dit besluit treft bijna alle basisscholen in onze gemeente. Veel kinderen en inwoners hebben ermee te maken en de maatschappelijke impact is dus groot. Ik betreur het dit ten zeerste.”
Er is afgesproken dat Lowys Porquin de wethouders op de hoogte houdt over vervolgstappen.