Donderdag zijn luchtfoto's gemaakt met een drone (hier op een portable lanceerplatform), vanuit de heide bij Ossendrecht. (Tekst: Han Verbeem, Foto: ICAReS / gemeente Woensdrecht)
OSSENDRECHT – De herfst mag inmiddels zijn intrede hebben gedaan maar de gevolgen van de droge zomer zijn nog steeds aanwezig. Ook het grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide, een natuurgebied van in totaal zesduizend hectare, is daardoor getroffen. Voor het project ICAReS, een samenwerkingsverband van onder meer de luchtvaart en de gemeente Woensdrecht, is het aanleiding om een deel van de verdroogde natuur in kaart te brengen. Vanmorgen vloog een ICAReS-drone over de Ossendrechtse Duinen, waar zo'n 15 hectare heidegebied is afgestorven.
"Sommige nadelige effecten voor planten en dieren kunnen eigenlijk pas volgend jaar echt vastgesteld worden. Maar vanwege de huidige ontwikkelingen op het gebied van remote sensing is het mogelijk om de schade eerder in kaart te brengen", aldus een woordvoerder van de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen voegt daaraan toe: “Dit is nu precies wat wij met het project ICAReS willen bereiken. We laten eindgebruikers zien wat er allemaal mogelijk is met de huidige technologie.”
Digitaal 3d-model
De ICAReS-inzet betreft een pilotproject, zo laat de gemeente weten. De GEO-Airflight drone maakt honderden losse foto's, waarmee een digitaal 3d-model gemaakt wordt van de verdroogde Ossendrechtse heide. "De resultaten zullen gebruikt worden door de beheerders in het Grenspark om zo de heide op een goede en juiste manier te herstellen."
Hoog en droog
De heide van de Ossendrechtse Duinen is bovengronds afgestorven omdat het hoog- en drooggelegen gronden betreft, zo laat de gemeente weten. "Tijdens de zomer heeft er overleg plaatsgevonden tussen Grenspark Kalmthoutse Heide en de projectleider van ICAReS. Daaruit is het idee ontstaan om met voorrang de situatie van de deels verdroogde heide nú in beeld te brenge. "Zo kunnende de beheerders van het grenspark de komende tijd de ontwikkelingen volgen en zodoende vaststellen waar de heidebegroeiing zich herstelt – of juist niet."
Samenwerkingsverband
Het internationale project ICAReS is een publiek-privaat samenwerkingsverband van in totaal elf partners uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland. Het project wordt gefinanciërd vanuit Europese ontwikkelings- en innovatiegelden. ICAReS vormt een grensoverschrijdend cluster, met innovatie op het gebied van remote sensing met onder meer drone-technologie. Ook geavanceerde datacommunicatie en -verwerking maakt deel uit van het programma, voor het onderdeel ‘Natuur, Landbouw en Water & Infrastructuur’. Drones zijn onbemande (mini)vliegtuigen die op afstand worden bediend.