Crowdfunding: binnen twee weken 170.000 euro binnen voor zonnedak Aviolanda

Zonnepanelen zoals hier op de foto worden binnenkort op de daken van Aviolanda geplaatst, om zowel het bedrijvenpark als de gemeente van duurzame energie te voorzien. (Redactie: Han Verbeem, foto: Gemeente Woensdrecht / Aviolanda)

HOOGERHEIDE – Op Business Park Aviolanda in Hoogerheide komt binnenkort een grootschalig zonnedak van 8.940 zonnepanelen. Dat heeft burgemeester Steven Adriaansen bekendgemaakt. Opmerkelijk is, dat het benodigde bedrag van 170.000 euro binnen twee weken tijd met een crowdfuning-actie is binnengehaald. De bouw van het zonnedak gaat binnenkort van start en is naar verwachting in het najaar van 2020 afgerond.

De zonnepanelen worden op verschillende daken van het park geplaatst en produceren straks jaarlijks 2,6 miljoen kilowattuur groene stroom, aldus de gemeente, wat overeenkomt met het stroomverbruik van 900 huishoudens.

Samenwerking

De gemeente Woensdrecht, investeringsmaatschappij Obton en projectontwikkelaars GreenIPP en DIEPP werken sinds 2016 intensief samen met gevestigde bedrijven Fokker Elmo en Fokker Techniek om het duurzame zonnedak te realiseren. Het park ligt naast de militaire vliegbasis Woensdrecht en biedt plek aan bedrijven in de luchtvaartindustrie, overheden en onderwijsinstellingen.

Succesvolle crowdfunding

Via het financieringsplatform ZonnepanelenDelen.nl konden mee investeren en vanaf de realisatie dit najaar mee Op 11 maart ging de campagne van start en binnen twee weken tijd werd het streefbedrag van 170.000 euro bereikt. En dat is opmerkelijk in deze turbulente tijden, zo merkt Adriaansen op.