Caio Bouwens en Peter van Aart brengen Drum(Scheur)Kalender uit

BRABANTSE WAL – Het scala aan onderwerpen voor scheurkalenders is uitgebreid. Liefhebbers van de Nederlandse taal, moppen, sudoku’s, huisdieren, lekker eten, oma, Loesje en ga zo nog maar even door, kunnen al jarenlang dagelijks een velletje scheuren. Toch heeft Steenbergenaar Caio Bouwens samen met zijn compagnon Peter van Aart nog een originele variant weten te verzinnen: De Drum(Scheur)Kalender, speciaal voor de gevorderde slagwerker.

Sinds vijf jaar werken Caio Bouwens uit Steenbergen en Peter van Aart uit Bergen op Zoom samen in Boom Clap Publishing, schrijvers van bladmuziek voor slagwerkgroepen, sambagroepen en percussiegroepen. Daarnaast werken beide muzikanten als zelfstandig ondernemer en is Caio muziekdocent in het middelbaar onderwijs.

Slagvaardig

Zolang corona de maat bepaalt, ligt de muzikale wereld op zijn gat. Voor Bouwens en Van Aart aanleiding om één van hun belangrijkste competenties aan te spreken: Slagvaardigheid.  Zij dachten ‘outside the drumbox’ na over naar manieren om de markt te bedienen. “Het idee voor de scheurkalender kwam van Peter,” geeft Caio toe. “Hij keek toe hoe zijn dochter de knutselwerken en opdrachten van een scheurkalender maakte en zag hoeveel plezier zij daaraan beleefde. ‘Waarom zou dat niet voor onze doelgroep kunnen?’, vroeg hij zich af.”

Bekende drummers

De mannen kwamen tot de conclusie dat dit inderdaad moest kunnen, mits ze met 300 onderwerpen (zaterdag en zondag staan op één pagina) wisten te verzinnen. “Dat was voor ons tweetjes een wat al te zware opdracht en dus hebben we bekende drummers van Nederland gevraagd om ons te helpen. Iedereen reageerde razend enthousiast. Het scheelt dat natuurlijk niemand aan het werk is en dus tijd zat heeft.”

Jean-Paul Heck

Het resultaat is inmiddels in proefdruk klaar en belooft een jaar vol uitdagende opdrachten en goede verhalen te worden. Die laatste komen uit de koker van muziekjournalist Jean-Paul Heck die, saillant detail, uit Steenbergen komt. “Hij heeft in zijn carrière talloze drummers geïnterviewd en daaruit allerlei anekdotes en kleine verhaaltje gefilterd voor de kalender.” Aan sommige dagen is een QR-code toegevoegd. Wie deze scant komt terecht bij een YouTube-filmpje waar de ster van de dag zelf uitleg geeft over de opdracht.

De muzikale opdrachten zijn onder meer verzonnen door Sherwin Kirindongo (musical The Lion King), Olaf Fase (Slagerij van Kampen), Wim de Vries (The Drumbassadors), Gijs van Straalen (Wouter Hamel) en Jeroen Vrolijk (Frans Bauer en Waylon). “Peter en ik hebben uiteindelijk voor het restje gezorgd, wat overigens nog een behoorlijke kluif was,” lacht Caio.

Kwartiertje

De DrumKalender kost € 14,97 en is verkrijgbaar via boomclap.nl/drumkalender. Binnenkort worden de eerste exemplaren verwacht, maar ze kunnen nu al besteld.

De kalender is bedoeld voor iedereen die al een paar jaar drumt en het instrument beheerst. Dat hoeven zeker geen professionals te zijn. “Welnee,” bevestigt Bouwens. “Alle oefeningen zijn binnen een kwartiertje te beheersen.”

Foto: Caio Bouwens en Peter van Aart hebben menig corona-uurtje goed besteed aan het maken van de Drumkalender.