Blog: De basis

Annelies Voss is een blogger uit onze regio, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

In deze roerige tijden is het enige waar wij op terug kunnen vallen onze basis. De basis die het fundament is van ons bestaan. 

Hectische leven

Ons hectische leven met veel afspraken, verjaardagen, stress om dingen die nu ineens onbelangrijk blijken vloeien langzaam weg. We moeten berusten in een situatie waar wij geen controle over hebben en kunnen alleen maar teruggrijpen naar de basis van ons bestaan. Het is beangstigend, verwarrend en onzeker ook ik voel de onrust in mijn hoofd en lijf. 

Zekerheid en veiligheid

Vorige week nog las ik zo vaak mogelijk het nieuws en keek het journaal. Ik bemerkte dat mij dit nog meer onrust bezorgde en dus beperk ik nu het overweldigende nieuws door niet elk uur mijn telefoon te pakken en het nieuws te checken. Uiteraard is het goed om geïnformeerd te blijven maar teveel nieuws kan tegen je werken. 

De tweede basisbehoeften van ons leven zijn zekerheid en veiligheid. Deze lijken nu compleet weg te zijn en dat maakt ons onrustig en bang, wat logisch is. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je zo veilig mogelijk te voelen, volg de adviezen op en zorg goed voor jezelf meer kun je niet doen. 

Loslaten

We hebben geen invloed op wat er gaande is en dus moeten wij loslaten en het over ons heen laten komen, zonder in paniek te raken. Je kunt je angstvallig focussen wat er allemaal gezegd en geschreven wordt maar dit geeft je geen rust. Probeer je focus op iets anders te leggen. Misschien heb je nu eindelijk de tijd om eens te schilderen, lezen, creatief te zijn…

Laten we zoveel mogelijk proberen om positief te blijven naar onszelf en naar anderen. 

Basis

Onze eerste basisbehoefte is eten, drinken en slapen, de belangrijkste dus! Eten en drinken is er genoeg, zaai geen paniek in de supermarkt waardoor anderen een leeg schap aantreffen. Denk in deze tijden niet alleen aan jezelf maar zeker ook aan anderen. We zitten samen in hetzelfde schip en moeten dus delen en niet hamsteren. 

Rare tijden

Het zijn en blijven voorlopig roerige tijden voor iedereen, het besef dringt nu door en vraagt om creative oplossingen. We zijn het zo gewend om even een kopje koffie te gaan drinken, te winkelen, uit eten te gaan, een bioscoop te bezoeken en nu moeten we ons thuis vermaken. Uiteraard kun je hele dagen Netflix kijken maar dit word je op den duur ook beu. Wat dacht je van een ouderwets gezelschapsspel te doen? Wij hebben gisteravond sinds tijden weer een spelletje gedaan en wat was het gezellig en ja we waren het hele virus even vergeten, heerlijk!

Eenzaamheid

Terwijl ik dit schrijf besef ik dat ik een gezin heb en dus niet alleen ben, hoe anders is dit voor heel veel andere mensen. Zij zitten écht alleen en dan komen deze maatregelen nog harder aan. Laten wij onze naasten vaker bellen, een kaart sturen en ze de aandacht geven die ook hoort bij onze basisbehoeften. 

Tenslotte wil ik de mensen die getroffen zijn door het virus sterkte en beterschap wensen! Vraag om hulp er zijn genoeg initiatieven te vinden via allerlei kanalen.  Blijf positief en zorg goed voor jezelf en anderen!

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopWoensdrecht.nl