‘Bergen op Zoom had de voorkeur, maar ook Roosendaal biedt kansen’

Wethouder Lars van der Beek (Archieffoto / Twitter)

HOOGERHEIDE / ROOSENDAAL – Wethouder Lars van der Beek vindt het jammer, dat het nieuwe Bravis-ziekenhuis niet in Bergen op Zoom komt. "Dat was vanuit Woensdrecht gezien een stuk dichterbij vergeleken met Roosendaal", zegt hij. "Daarom heeft de gemeente Woensdrecht altijd de Bergse plannen ondersteund." Toch is het college van B&W er niet met 'een gestrekt been' in locatiestrijd van de beide stedelijke gemeenten gestapt. "Want ook nieuwbouw in Roosendaal biedt kansen voor de regio Woensdrecht", stelt Van der Beek.

Om 9.36 uur exact hoorde het Woensdrechtse college van burgemeester en wethouders het nieuws: Bravis heeft gekozen voor Roosendaal. Het nieuwe ziekenhuis komt in de Bulkenaar, nu nog een agrarisch gebied tussen de A58 en de woonwijk Tolberg. Wethouder Van der Beek vindt het jammer dat de keuze niet op Zoomland is gevallen, in de bocht bij Philip Morris. "Het is toch een stuk verder rijden, en dat scheelt vanuit Woensdrecht gezien vier minuten op de snelweg." Voor de reguliere bezoeker zal die vier minuten weinig uitmaken, maar bij spoedsituaties -waar elke seconde telt- zijn de aanrijtijden voor ambulances wel van belang. En vooral ook: de afrijtijd, dat wil zeggen de tijd die nodig is voordat de vertrekkende ambulance vanuit het ziekenhuis aankomt op de plaats van bestemming."

OV-verbinding

Ongeacht de locatiekeuze voor Roosendaal of Bergen op Zoom, is voor de inwoners van Woensdrecht een goede verbinding met het openbaar vervoer wel van belang. Overigens voorziet Van der Beek ook kansen voor Woensdrecht, als het gaat om de zogeheten anderhalvelijnszorg waarbij taken van het ziekenhuis doorschuiven naar artsen in de regio. "Het is nu al zo, dat nierdialyses uitgevoerd worden bij St Margaretha. Daarvoor hoeven de patiënten niet helemaal naar Bergen op Zoom of Roosendaal. Het decentraliseren van taken zal met het nieuwe ziekenhuis alleen maar belangrijker worden", voorziet de wethouder. Daarbij is volgens hem ook een belangrijke rol weggelegd voor de diverse huisartsen binnen de gemeente Woensdrecht.