Aviolanda krijgt centrum voor onderhoud composiet

HOOGERHEIDE – Bedrijvenpark Aviolanda krijgt een centrum voor onderhoud van composiet, dankzij een Europese subsidie. Dat heeft de gemeente Woensdrecht vandaag laten weten. Composiet is een nieuw materiaal, licht en sterk, dat de laatste tijd veel wordt gebruikt in vliegtuigen. GKN-Fokker, NLR, Airborne en TU-Delft willen in Hoogerheide onderhoudstechnieken voor dit materiaal ontwikkelen en verbeteren. Zij werken daarom aan een nieuw test-, ontwikkeling en trainingscentrum op het bedrijvenpark dat grenst aan vliegbasis Woensdrecht.

De betrokken bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben veel kennis van vliegtuigen en materialen en werken samen in het Development Center for Maintenance of Composites (DCMC). Zij willen nu in een zogenoemd fieldlab nieuwe reparatie- en onderhoudsmethoden ontwikkelen voor het materiaal composiet. Het Europese programma OP-Zuid heeft daarvoor een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend aan de samenwerkende partijen. Gedeputeerde Bert Pauli overhandigde vandaag de subsidiebeschikking tijdens een bijeenkomst op het bedrijvenpark: "Dit is een belangrijke nieuwe impuls voor de bedrijvigheid en innovatiekracht van de regio."`

Samenwerking

De initiatiefnemers gaan in het fieldlab samenwerken met grote producenten, onderzoeksinstellingen en eerste- en tweedelijns toeleveranciers. Zij zoeken aansluiting met partijen uit binnen- en buitenland. De luchtmacht op de aangrenzende vliegbasis is ook positief over DCMC. Commodore Richard Laurijssen Commandant Logistiek Centrum Woensdrecht verwacht daarmee de luchtmacht 'adaptiever, flexibeler en kostenefficiënter te kunnen maken'. In het centrum gaan partijen onder andere werken aan geautomatiseerde reparaties en geavanceerde inspectietechnieken. In eerste instantie richt het onderzoek zich op toepassingen in de lucht- en ruimtevaart. Op de langere termijn wordt gekeken of de technieken ook in andere sectoren kunnen worden toegepast. Burgemeester Steven Adriaansen: "Het versterkt het profiel van Woensdrecht en de regio als gaat om vliegtuigonderhoud."

  • Het DCMC werd in maart 2016 opgericht. Het kan nu verder worden ontwikkeld dankzij een subsidie uit OP-Zuid, een Europees Innovatie programma voor Zuid-Nederland. Dit programma is gefinancierd door het Europees Fond voor Regionale Ontwikkeling, de Nederlandse overheid en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Meer informatie over Europese subsidies: www.stimulus.nl.