BRABANTSE WAL – Het nieuws van nieuwbouw in Roosendaal is nog geen halve dag bekend, en er is inmiddels al een burgerinitiatief ontstaan voor behoud van het bestaande Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom. De actiegroep 'Red Bravis Bergen' heeft ook al een speciale Facebookpagina geopend waar bezorgde inwoners hun steun kunnen geven. "Zorg is een publiek belang en zou dus ook zo beheerd moeten worden", zo stelt activist Niels Minnaard. "Bravis gaat twee voorlichtingsbijeenkomsten organiseren om hun keuze toe te lichten. Volgens ons zou het andersom moeten zijn. Wij bepalen wat er met óns ziekenhuis moet gebeuren!"
"Vóór een volwaardig Bergs ziekenhuis! Tegen de sluiting van Bravis!" In krachtige bewoordingen ageert de actiegroep tegen de voorgenomen nieuwbouwplannen en het verdwijnen van de huidige twee ziekenhuizen van Bravis in Roosendaal (St Fransiscus) en Bergen op Zoom (Lievensberg). Volgens Minnaard hebben vooral de zorgverzekeraars de hand in de nieuwbouw, die zoals vandaag bekend is gemaakt in het gebied Bulkenaar langs de A58 zal komen. "Een bizarre beslissing aangezien de twee ziekenhuizen nu een gebied bedienen waar ruim 325.000 mensen wonen. Een aantal wat ruim voldoende is om twee volwaardig ziekenhuizen op te laten functioneren. Hoogste tijd om ons als inwoners van onze gemeente te verenigen tegen dit belachelijke besluit."
Extreem belangrijke zorgvoorziening
De actiegroep stelt dat de verzekeraars gezamenlijk met de Raad van Bestuur van Bravis verantwoordelijk zijn voor de sluiting van het ziekenhuis in Bergen op Zoom. "En daarmee voor het verdwijnen van een extreem belangrijke basisvoorziening uit de gemeente én werkgelegenheid. De kosten voor een nieuw ziekenhuis gaan naar schatting tussen de 250 en 300 miljoen euro kosten. Kosten die wij als inwoners van de gemeente Bergen op Zoom en omstreken ook nog eens mede moeten ophoesten."
Absurde macht
Minnaard noemt de macht, die deze zorgverzekeraars hebben, absurd. "Het is tijd voor verandering", zo stelt hij namens de actiegroep. Want het zou gaan om kapitaalvernietiging. De afgelopen jaren is er voor miljoenen aan vernieuwingen doorgevoerd in het huidige Bergse ziekenhuis. "Al deze investeringen worden straks in één klap vernietigd wanneer het ziekenhuis verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan het gloednieuwe moederkind centrum in Bergen op Zoom. Wij zijn niet tegen samenwerking en ook niet tegen een verdere specialisatie, maar de sluiting van een goed ziekenhuis is pure kapitaalvernietiging."
Inspraak bewoners
De actiegroep wil, dat de bewoners van Bergen op Zoom inspraak krijgen bij de toekomst van het ziekenuis. "Van wie zijn de ziekenhuizen eigenlijk? Of beter gezegd; van wie moeten ze zijn? Zorg is een publiek belang en zou dus ook zo beheerd moeten worden."