Wethouder Martin Groffen (VVD) nieuwe voorzitter Grenspark

HOOGERHEIDE – Huidig wethouder Martin Groffen (VVD) wordt de nieuwe voorzitter van Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Dat is vandaag bekendgemaakt door het bestuur van het Grenspark. Groffen keert na de verkiezingen van 21 maart niet terug in het nieuwe college. Zodra zijn opvolger in het Woensdrechtse gemeentebestuur aantreedt, zal de vertrekkend VVD-voorman aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Martin Groffen volgt Cees van Liere op als voorzitter van het Grenspark, die vorig jaar om gezondheidsredenen is teruggetreden. De benoeming komt niet geheel als een verrassing; al tijdens zijn wethouderschap heeft Groffen zich ingezet voor méér promotie en toeristische profilering van het grenspark.

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is een natuurpark grensoverschrijdende natuurpark met een totale oppervlakte van ongeveer 37,5 km². Het grenspark is in 2001 ingesteld en heeft in Nederland de status van nationaal park. 

Het Grenspark ligt op het grondgebied van degemeenten Woensdrecht, Kalmthout en Essen. Het ligt even ten oosten van de Brabantse Wal, de overgang van het lage Zeeuwse land en de hogere zandgronden van Brabant. Het zwaartepunt van het park ligt in Vlaanderen met het drukbezochte Staatsreservaat de Kalmthoutse Heide. Het Nederlandse deel is rustiger. In het gebied liggen ook enkele landbouwenclaves met weilanden.

Eerdere voorzitters

Met de komst van Groffen komt er weer een Nederlander aan het roer van het Grenspark. Na het vertrek van Cees van Liere (oud-burgemeester van Putte) is de functie waargenomen door de Kalmthoutse burgemeester Lukas Jacobs. Andere voorgangers waren de Nederlander Paul Wagtmans (St Willibrord) en de Vlaming Herman Suykerbuyk (burgemeester Essen).