ProefMei-voorzitter Dennis van Tilborg, met op de achtergrond Marieke Bosters van De Bloemkool. Tekst en foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)
BRABANTSE WAL – Natuurlijk blijft het ook zeker een culinair festival, stelt voorzitter Dennis van Tilborg gerust. Maar daarnaast is ProefMei veel meer. Het evenement wil tevens een podium zijn voor cultuur, de agrofoodsector, innovatie in de biobased sector en dit jaar tevens de viering van de bevrijding.
Wie de opsomming aan activiteiten hoort, kan bijna niet geloven dat het allemaal door vrijwilligers wordt gedaan. Zeker op het niveau waarop dit gebeurt. ProefMei kartrekker Van Tilborg geeft ook toe dat het niet altijd even eenvoudig is, bijvoorbeeld vanwege de strenge regelgeving waar een festival als dit mee te maken heeft. Maar dat doet aan zijn enthousiasme niets af, er is véél te vertellen over de komende editie!
Niet meer alleen drie A's
De presentatie vindt plaats bij het Bergse restaurant De Bloemkool, dat dit jaar voor het eerst mee doet. Een belangrijke locatie als je de oorspronkelijke bestaansreden van ProefMei erbij pakt. Hier werd 40 jaar geleden door toenmalig restauranthouder Stij Bosters het AAA-menu bedacht. Die drie producten waren jaren later de aanleiding voor het ontstaan van ProefMei, dat inmiddels veel breder aandacht vraagt voor streekproducten. En vooral voor 'eerlijk' eten, liefst lokaal en duurzaam geproduceerd. Steeds meer staan ook de verhalen achter de producten centraal, vertelt Dennis. En aan de drie A's zijn nu ook drie V's toegevoegd: Voedsel, Vrede en vrijheid.
De Bevrijding
De link met de viering van 75 jaar bevrijding maakt dit jaar onderdeel uit van het programma. dat wordt onder meer duidelijk bij de Liberation Kitchen in de Franse Tuin van het Markiezenhof. Die wordt tijdens de businessavond op 23 mei geopend door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Hier worden gerechten gepresenteerd met producten als brandnetel en bloembollen, die tijdens WO II ook gegeten werden. Er is natuurlijk wel een culinaire en eigentijdse twist aan gegeven. Je vindt er tevens Canadese chutneys.
Op dezelfde locatie vindt zondag de brunch plaats waarbij Kolpingszonen de muziek verzorgt, in een setting die een beetje Engels aandoet en ook terug doet denken aan de eerste helft van de vorige eeuw. De gerenommeerde harmonie gaat natuurlijk nummers uit die tijd ten gehore brengen.
Een laatste en bijzonder link tussen die tijd en nu is de aandacht die ProefMei heeft voor duurzaamheid. Wat toen heel normaal was, al dan niet door omstandigheden ingegeven, komt nu uit biobased overwegingen terug. Op kleinere schaal en lokaal produceren bijvoorbeeld, maar ook oog voor verpakkingen. Van Tilborg noemt als voorbeeld uit die tijd het conservenblik, een niet meer weg te denken manier van producten goed houden. En recyclebaar!
Leuk, leerzaam én lekker
Veel oog dus voor streekproducten, die zo footprint-vrij mogelijk en circulair worden gemaakt. Naast die bekende drie A's ook bijvoorbeeld lokaal geteelde tomaten en aubergines, of de vleesproducten van Boerderij Hamel. ProefMei zelf gaat eveneens zo veel mogelijk met biobased disposables werken, zoals bijvoorbeeld het bestek. Van Tilborg: "We willen bezoekers laten zien wat er kan en wat er in deze regio op dat vlak allemaal gebeurt." Ook kinderen krijgen die boodschap mee, met proeverijen bijvoorbeeld en het printen van pannenkoeken.
Serieuze zaken
Naast het genieten van al dat lekkers op de culinaire pleinen van ProefMei, is er dus tevens aandacht voor serieuzere zaken. Niet alleen als onderdeel van het proeven en ontdekken, tevens tijdens een aantal college tours die vrijdagmiddag plaatsvinden. Studenten, ondernemers en bestuurders ontmoeten elkaar hier en gaan in gesprek tijdens colleges die worden gegeven door onder meer HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en HZ Zeeland. Met thema's als gezond, betaalbaar en duurzaam eten bijvoorbeeld.
Het programma
Wie vooral wil komen genieten van het goede leven kan natuurlijk ook heel goed terecht. Op vrijdag openen de culinaire pleinen om 17.00 uur. Zaterdag en zondag zijn ze al veel eerder open. Er is alle dagen tevens live muziek. Het festival heeft op dat vlak een naam hoog te houden.
In het weekend kunnen eveneens verschillende fietstochten gereden worden, waaronder zelfs een theaterfietstocht. De Pop-up Tour van vrijdag was in anderhalf uur uitverkocht, dus daar nog aan meedoen gaat dit jaar niet meer lukken als je niet al tickets hebt. En een tip voor de ansjovisliefhebbers: ze zijn tijdens ProefMei in ieder geval te krijgen bij Marieke Bosters, die er met haar restaurant De Bloemkool het oorspronkelijke idee van Stij Bosters in ere houdt. Ze presenteert er asperges in een vinaigrette en een zachte mousse, een bereiding van ansjovis, asperge en zeekraal en als dessert Aardbeien Romanoff.
- Meer weten over het programma? www.proefmei.nl