(ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie. Beeldmateriaal: MVO, Ketenorganisatie oliën en vetten)
WOENSDRECHT – Oudejaarsavond komt er weer aan en dan staan de ouderwetse Hollandse oiliebollen bij menigeen op tafel. Het is wel zo gezellg om de bollen zelf te bakken. Maar… wat te doen met de overgebleven frituurolie? Gooi het zeker niet in de gootsteen of wc, want dat veroorzaakt rioolverstoppingen die voor forse overlast en schade kunnen zorgen. Breng het overtollige olie of vet liever naar één van de 2500 landelijke inzamelpunten: in de gemeente Woensdrecht is dat bij voelbalvereniging WVV'67, op het sportterrein aan de Fortuinstraat.
Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen na inzameling een tweede leven als biobrandstof. Het gebruik van biobrandstof is goed voor het milieu. Het enige dat u hoeft te doen is de gebruikte oliën en vetten apart inleveren voor recycling.
Geen vet of olie in het riool!
Meer dan 50 procent van het door Nederlandse huishoudens gebruikte frituurvet verdwijnt nog steeds bij het restafval of in het riool. Dat blijkt uit een onderzoek van MVO, de vereniging van producenten en handelaren van oliën en vetten. Het doorspoelen van olie en vet door de gootsteen is slecht voor het milieu en ook waterschap Brabantse Delta waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor rioleringen en waterzuiveringsinstallaties.
Inzamelpunten
Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten is het echter mogelijk gebruikt frituurvet of olie in te leveren. In de gemeente Woensdrecht is dat momenteel bij WVV'67. Maar het aantal inzamelpunten zal in de regio toenemen, zo verwacht MVO. De inzamelpunten zijn te herkennen aan de gele container of aan een speciaal inzamelmeubel.
De voordelen:
- Minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot
- Minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten
- Extra inkomsten voor de vereniging/club van het inzamelpunt
Kijk voor meer informatie, en voor de overige inzamelpunten in Nederland, op de website: