Het wordt weer Reuze(n) gezellig op de Brabantse Wal!

Foto 1: de Reuzen van de Brabantse Wal tijdens de culinaire manifestatie ProefMei (Foto: Hans-Jorg van Broekhoven).
Foto 2: Voorzitter Willem Roelands, van Reuzengezelschap de Brabantse Wal, had vandaag een oriënterend gesprek met wethouder Martin Groffen (Foto: gemeente Woensdrecht).

HOOGERHEIDE / BERGEN OP ZOOM – Als het aan het Reuzengezelschap ligt, zullen de levensgrote personages van Aspergilda en Ansjovion óók in de gemeente Woensdrecht tijdens de zomermaanden vaak te zien zijn. Vandaag had voorzitter Willem Roelands van het Reuzengezelschap een 'kennismakingssgesprek' met wethouder Martin Groffen. Van een échte kennismaking was geen sprake, want de afgelopen jaren waren de twee elkaar al vaak genoeg tegen gekomen bij onder meer de manifestatie ProefMei. "Maar het kan geen kwaad om de Reuzen weer eens onder de aandacht te brengen", zo sprak Roelands na afloop. "Want de promotionele betekenis van  de reuzen is groot, voor evenementen op de Brabantse Wal." 

Aspergilda, Ansjovion en de Aardbeien staan voor de drie A's – de culinaire streekproducten waar de Brabantse Wal inmiddels internationaal om befaamd is. Het kan dus maar zó gebeuren, dat in de toekomst de poppen te zien zijn bij wielerevenementen of op braderieën en dorpsfeesten. "Alles waarbij het goede leven centraal staat."

Volksverhalen

Reuzen zijn al een kwart eeuw een bekend verschijnsel in de regio. De oorsprong ligt in 1987, toen in het naburige Bergen op Zoom voor het eerst een Reuzenstoet is gehouden ter gelegenheid van de Heerlijkheidsfeesten. Zo'n tien jaar geleden zijn de speciale Brabantse Wal-reuzen geïntroduceerd. De karakterfiguren zijn niet zómaar ontstaan; de basis ligt in de eeuwenhoude volksverhalen en legendes rondom de Brabantse Wal: "Ooit, op de zilte watergrens in ‘t Scheld, waar de Brabantse Wal zich tot op de dag van vandaag in de Zeeuwse golven weerspiegelt, vreesden weervissers hun woeste Scheldeprins Ansjovion. Tegelijkertijd rouwden Bourgondische hoveniers op hun beurt om het verlies van hun aller- beminnelijkste hoveniersdochter Aspergilda. Zij zou tijdens een onheilspellende westerstorm door deze zeezuiper naar de diepste krochten in het Scheld zijn meegevoerd. Anno nu treuren tuinders niet meer. De vissermannen zijn nimmer nog bevreesd. Sterker nog; Ansjovion blijkt een woeste goedzak, die zijn Aspergilda redde uit de westerstorm van destijds…"

(Bedrijfs)feesten opluisteren

De Reuzen laten zich niet alleen bij optochten en Reuzenstoeten zien, zo benadrukt Roelands; ze zijn ook in te zetten bij (bedrijfs)feesten: "Ter promotie van onze streekproducten of om uw evenement op te luitsteren. En zoals het een goede menukaart betaamt, kunt u variëren zoals u wilt." Met of zonder muziek en met of zonder de drie A’s. "Maar let wel, sinds die ene westerstorm van weleer, zijn Aspergilda en Ansjovion onafscheidelijk!"