De sluipwesp legt een eitje legt in de bladluis en wanneer de larve groeit, gaat de bladluis dood. (Foto: gemeente Woensdrecht)
HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht heeft als proef sluipwespen uitgezet in bomen aan de Paus Joanneslaan in Ossendrecht en in de Zonnebloem, Papaver en Bloemenlaan in Hoogerheide. Dit om de overlast van bladluis aan te pakken. Het uitzetten van de wespen is aan het einde van week 33 gebeurd en vanaf week 35 zou het werk van de sluipwespen langzaam merkbaar moeten worden, zo laat de gemeente weten.
Wethouder Van Agtmaal: “Wanneer deze proef goed bevalt, dan zullen we vaker en op andere plaatsen waar veel overlast van bladluis is, sluipwespen inzetten. We kunnen ook kijken naar het uitzetten van andere natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals het lieveheersbeestje, maar dat moeten we dan vroeger in het seizoen doen”.
Lindes en esdoorns
Met name op lindes en esdoorns kunnen grote aantallen bladluizen aan de onderkant van de bladeren zitten. De gemeente Woensdrecht heeft veel meldingen gekregen over honingdauw en is daarom de proef gestart met het uitzetten van sluipwespen, de natuurlijke vijand van de bladluis, om de overlast te verminderen.
Honingdauw
Bladluizen ontwikkelen zich vooral in warme zomers met relatief weinig neerslag, aldus de gemeente. "Bladluizen leven van het sap dat ze uit planten halen. In dat sap zit meer suiker dan een bladluis nodig heeft en het teveel scheiden ze dan af. De honingdauw zoals deze zoete vloeistof genoemd wordt, dient als voedsel voor wespen, bijen en mieren. Wanneer het naar beneden valt, dan kan er overlast ontstaan, omdat onder de boom gelegen terrassen of geparkeerde auto’s worden bedekt met een plakkerig laagje."
Bestrijding bladluis
De gemeentelijke groendienst mag de bladluis niet chemisch bestrijden. "Maar gelukkig heeft de bladluis een aantal natuurlijke vijanden", aldus de gemeente. "Een voorbeeld hiervan is het lieveheersbeestje die de bladluis opeet, of de sluipwesp die de luis parasiteert. Dit wil zeggen, dat de sluipwesp een eitje legt in de bladluis. Wanneer de larve groeit, gaat de bladluis dood."
Mix van vijf soorten
De gemeente gebruikt een mix van vijf sluipwespsoorten (Aphiscout), die tegen de meest voorkomende bladluizen werken. We krijgen deze geleverd in kleine kokertjes met daarin zo’n 250 sluipwespen. Vaak komen deze nog als pop aan en duurt het even voordat ze uit de verpakking komen. Deze kokertjes zijn door medewerkers van onze buitendienst in bomen opgehangen. Wethouder Van Agtmaal: “Het mooie is dat sluipwespen geen enkel gevaar voor de volksgezondheid of voor huisdieren vormen. Ze steken ons niet en gebruiken hun legbuis alleen voor het leggen van eitjes in de bladluis”.