Gemeente maakt werk van (biologische) bestrijding processierups

Een groep van de Thaumetopoea Processionea, ook bekend als de eikenprocessierups, in een eikenboom. (Foto: Pixabay/J. Wberg)

HOOGERHEIDE – In grote delen van Nederland is er overlast door de eikenprocessierups. "Ook in de gemeente Woensdrecht hebben we er dit jaar meer last van dan voorgaande jaren", stelt wethouder Van Agtmaal. Daarbij kiest de gemeente voor een milieuvriendelijke en duurzame aanpak. "Om de overlast te beperken is er in april al preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel door een gespecialiseerd bedrijf langs de doorgaande schoolfietsroutes." 

De gemeentelijke servicelijn krijgt desondanks momenteel veel meldingen van bomen in de openbare ruimte waarin eikenprocessierupsen zitten. "Alle meldingen worden in kaart gebracht en volgens een prioriteitenlijst afgewerkt. Prioriteit hebben onder meer de locaties nabij scholen of zorginstellingen."

Meer overlast dit jaar

“Dit jaar hebben we veel meer last van de eikenprocessierups", laat Van Agtmaal weten. "Onder meer de weersomstandigheden hebben hiermee te maken. Door de harde regen en wind de afgelopen periode zijn er veel nesten verwaaid. Nu het zo warm is komen de rupsen bovendien vanuit de toppen naar beneden. We doen onze uiterste best om ze te laten bestrijden, hier is ook extra geld voor uitgetrokken.” 

Processierups gezien? Blijf uit de buurt!

De gemeente adviseert de inwoners: "Ziet u zelf een boom met eikenprocessierupsen, blijf dan zoveel mogelijk uit de buurt!" Ook huisdieren kunnen beter op afstand worden gehouden van de rups, is het advies. "Voor bomen in openbaar gebied kunt u onze servicelijn bellen, voor bomen op particulier terrein schakelt u het beste een gespecialiseerde bestrijder in.: