Wethouder Hans de Waal en buurburgemeesters Frank Petter (Bergen op Zoom) en Ruud van den Belt (Steenbergen) mogen als vertegenwoordigers van de drie Brabantse Wal-gemeenten de asperges uit de grond steken. Daarnaast is het akkerbouwbedrijf deze middag het decor van een feestelijke netwerkmiddag voor beleidsmakers, bestuurders en ondernemers uit de agrofoodsector. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)
BRABANTSE WAL – Het is inmiddels een jaarlijkse traditie van de ProefMei: de Eerste Steek van de Brabantse Wal-asperges. Het kistje met het allereerste 'witte goud' wordt aangeboden aan de koning. Zo ook vandaag. Weliswaar zijn de asperges al geruime tijd te koop maar vanmiddag is het officiële moment dat de gemeentebestuurders van Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen gezamenlijk de gewassen uit de grond halen.
Muziek, gezelligheid, netwerken onder een stralendblauwe hemel met ruim twintig graden op de thermometer: het is dé dag van het jaar waarop ondernemers en beleidsmakers uit de agrofoodsector van de Brabantse Wal elkaar ontmoeten. Ditmaal vindt het event plaats bij het akkerbouwbedrijf van de familie Ooms, aan de Zonnekreekweg in Steenbergen. Het echtpaar is aangesloten bij de Telersvereniging Brabantse Wal, een groep aspergetelkers die hun gewassen onder de beschermde naam als streekproduct mogen verkopen. Want niet elke asperge die in de regio verkocht wordt is ook een échte Brabantse Wal-asperge.
Groene Crikels
Eerder op de dag is ook de kickoff van de Groene Cirkels, een initiatief van Suiker Unie, de provincie en Naturalis. De uitkomst van de netwerksessie blijkt vruchtbaar. "Binnen afzienbare tijd moet het mogelijk zijn om de suikerbietenverwerking energieneutraal te maken", zo klinkt uit de luidsprekers. Applaus vanuit de zaal volgt, waarna het gezelschap van ruim 150 aanwezigen naar buiten gaat en richting de akkers loopt.
Drone
Een paarhonderd meter verder ligt langs een zandpad het aspergeperceel dat is aangewezen voor de Eerste Steek. De fotografen en cameraploegen zijn al aanwezig als het gezelschap arriveert, gezeten op een kar met hooibalen. Terwijl hoog boven de velden een drone zoemt -waarmee de gebeurtenis vanuit de lucht kan worden gevolgd- nemen de gemeentebestuurders gehurkt plaats bij het aspergebed. Voorzitter Dennis van Tiilborg van Stichting ProefMei legt hen uit hoe ze het steekmes moeten hanteren en inderdaad: in mum van tijd is het kistje voor de koning gevuld. Niet elk exemplaar komt even ongeschonden uit de grond; maar dat maakt voor het moment niet zoveel uit. "Elke asperge telt", merkt de Bergse burgemeester Petter lachend op. Het is tenslotte een moment van netwerken en verbinden. De Brabantse Wal is weer in beeld als agrofoodregio. Een sector waar groei in zit!