De oogst van de Bravis-onvrede: 3442 handtekeningen in één maand tijd

Anja Goossens, afdelingsvoorzitter van de SP, biedt Hans Ensing (Raad van Bestuur Bravis ziekenhuis) de handtekeningenlijst aan. (Tekst: Han Verbeem)

BRABANTSE WAL / THOLEN – Het moet een ongemakkelijk moment zijn voor de Bravis-directie. Met spandoeken staan de demonstranten vóór de ingang van het ziekenhuis aan het Boerhaaveplein; een groep van acht activisten – voornamelijk plaatselijke SP-leden –  hebben zich bij het ziekenhuis gemeld om een lijst met een krappe 3500 protesthandtekeningen aan te bieden. Ook SP-Kamerlid Henk van Gerwen en Provinciale Statenlid Nico Heijmans hebben zich bij het protest aangesloten. Bravis blijkt bereid de dossiermap met protesten in ontvangst te nemen, maar dan wel in de beslotenheid van de directiekamer. 

De ondertekenaars van de lijst zijn bezorgde inwoners die willen dat de locatie in Bergen op Zoom behouden blijft; zij vrezen dat een verhuizing naar buurgemeente Roosendaal de zorg letterlijk verder op afstand zet en ontoegankelijker maakt. Op 16 april heeft de directie van Bravis bekend gemaakt dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal zal verrijzen. "En dat betekent nogal wat voor de inwoners", zegt SP-afdelingsvoorzitter Anja Goossens na afloop van het protest. "Vanuit de omliggende regio is het nu al lastig om in Bergen op Zoom te komen via het openbaar vervoer. En dat wordt alleen maar lastiger." In Woensdrecht uitte de lokale politiek zich eerder deze week ook al bezorgd over de OV-verbindingen naar het ziekenhuis. 

Actie via Facebook

Nog dezelfde dag van het besluit is de protestgroep opgericht die via Facebook honderden steunbetuigingen heeft ontvangen. Initiatiefnemer Niels Minnaard, zelf SP-lid, is de initiatiefnemer. Omdat hij verhinderd was heeft Goossens de lijst overhandigd. "Wij hebben als partij de actie omarmd", zegt ze. "En daar zijn we blijkbaar de enige in." Het verbaast haar dat overige raadspartijen in de Bergse politiek zich afzijdig hebben gehouden van het burgerinitiatief. "Slechts van twee raadsleden is een reactie binnengekomen", aldus de activiste. In een reactie laat Bravis weten "in overleg te gaan over het openbaar vervoer" en nodigt de inwoners van de regio uit "mee te denken over de zorg van de toekomst."

Informatiebijeenkomsten 13 mei en 21 mei

Bravis heeft voor 13 en 21 mei een tweetal informatiebijeenkomsten aangekondigd in Wouw, waar bewoners uitleg krijgen over de verhuisplannen van het ziekenhuis. Goossens vindt het onbegrijpelijk dat er voor Bergen op Zoom en Tholen geen soortgelijke bijeenkomst wordt gehouden. Bravis is echter niet van plan om op de protesten in te gaan en extra bijeenkomsten te organiseren; de directie laat weten dat ze "bewust gekozen heeft voor deze locatie gekozen omdat die centraal in het verzorgingsgebied ligt."

Hopen op heroverweging besluit

De 13e mei zal de SP in elk geval in Wouw aanwezig zijn, zo merkt Anja Goossens op. Mogelijk gaan de activisten dan zelfs per bus vanuit Bergen op Zoom naar Wouw, zodat ook mensen kunnen instappen die anders de informatiesessie niet zouden kunnen bijwonen. De SP hoopt dat de protesten zullen bijdragen tot een heroverweging van de verhuizing. "Het gaat om een voorgenomen besluit, de keuze is nog niet definief", aldus de SP-voorzitter.