Boswachter Erik de Jonge blijft tweeten over misstanden in de natuur

Boswachter Erik de Jonge: "Illegale afvaldumpers hebben géén idee wat ze aanrichten!" (Tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

HOOGERHEIDE / BRABANTSE WAL – In onze regio is boswachter Erik de Jonge al lang geen onbekende meer. Hij is geregeld te vinden in de media, helaas vaak met nieuws over de rotzooi die mensen achterlaten in de natuur. En dat terwijl we in zo’n uniek stuk Nederland leven. Het probleem is hier bovengemiddeld groot en dat moet anders, vindt de bewaker van onze bossen en wateren.

Het wordt alsmaar drukker is de natuur, vertelt Erik op een zonovergoten terras bij Stayokay. Het aantal mensen dat recreatief de bossen en het water opzoekt neemt al jaren toe, zeker in onze regio. “We hebben hier dan ook een unieke situatie”, vertelt de boswachter. “Het is Nederland in een notendop. Bos, water, heide, zandverstuivingen… het is er allemaal.” Hij kan er met z’n pet niet bij dat we daar als samenleving niet zuiniger op zijn.

Twee groepen daders

“Weet je, je kunt de mensen die hun rotzooi in de natuur dumpen grotendeels verdelen in twee categorieën” aldus de Brabants Landschap medewerker. “Enerzijds de inwoners die geen zin hebben om naar de stort te gaan en anderzijds de drugscriminelen. Ik heb niet de illusie die laatste groep te bereiken met mijn Twitterberichten over al die zooi, maar ik hoop wel een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen bij particulieren en klussende ZZP’ers die hun troep dumpen. Ze hebben géén idee wat ze aanrichten.”

Grote gevolgen

Wat zoal de gevolgen zijn van die illegaal gestorte rommel, willen we weten. “Wat dacht je allereerst al van de economische schade? Ik sprak deze week, bij een B&B hier in de buurt, nog toeristen die op de promotie van deze regio als fraai natuurgebied waren afgekomen. Die zijn zwaar teleurgesteld, alleen maar vanwege alle troep die ze tegenkwamen. Zien we nooit meer terug.” Ook meer direct kost het geld, de spullen moeten worden opgeruimd en er moet zelfs wel eens grond gesaneerd worden. Dat gaat ten koste van de budgetten van Brabants Landschap en soms ook gemeenten. “We hebben het echt over tonnen per jaar”, vertelt Erik.

Grondwater

Een ander groot risico in onze regio betreft het grondwater. “Dit is een waterwingebied. Hier wordt jaarlijks 17 miljoen kuub drinkwater uit de grond gehaald. Wat denk je dat het voor gevolgen kan hebben als daar lekkende olievaten of chemicaliën in terecht komen?” Hij steekt z’n verontwaardiging over al die praktijken niet onder stoelen of banken. “Denk nou niet dat het alleen in bepaalde lagen van de bevolking voorkomt. Ik heb ook genoeg mensen met dikke SUV’s  betrapt.” En de boetes liegen er niet om, voegt hij toe. Alle opruimkosten worden bovendien ook nog eens verhaald op gepakte daders.

Mentaliteit en bewustwording

Een veel gehoorde verklaring van betrapte mensen is dat ze geen zin hebben in de kosten die ze kwijt zijn bij de officiële afleverpunten. Erik: “Blijkbaar weten nog steeds veel mensen niet dat je een hoop gewoon gratis kunt afgeven. Groen- en tuinafval bijvoorbeeld, maar ook elektronica. En betrapt worden kost je sowieso veel meer. Maar daarnaast vind ik het gewoon een kwestie van mentaliteit dat je je eigen rommel wegbrengt en er niet anderen mee opzadelt, met alle gevaren van dien.”

Maatschappelijke aandacht

De boswachter is blij met de groeiende maatschappelijke aandacht voor het probleem. Zéker hier is het nodig. Het is nergens in de provincie zo vaak raak als op de Brabantse Wal. “Weet je, ik werkte voorheen in Midden-Brabant en ben me in het begin echt te barsten geschrokken. Niet alleen van wat ik zoal aantrof maar ook vanwege de mentaliteit van sommigen. Het is goed en hard nodig dat daar serieus aandacht aan wordt besteed.” Begin 2019 start de provincie met een uitgebreide campagne die wijst op de gevaren en gevolgen van afval dumpen.